Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 19 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Astronomii au descoperit planete rare, ce se deplasează cu viteze uluitoare prin Univers

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 23 Martie, 2012 | Nr. accesari stire 26865 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Astronomii au descoperit planete rare, ce se deplasează cu viteze uluitoare prin Univers

Acum şapte ani, astronomii au observat pentru prima dată o stea din galaxia noastră ce se deplasa prin spaţiu cu o viteză extrem de mare - 2,4 milioane de kilometri pe oră. Surprinzătoarea descoperire i-a făcut pe astronomi să se întrebe dacă aceeaşi viteză ar putea fi înregistrată şi de planete. După şapte ani de cercetări, oamenii de ştiinţă au aflat răspunsul.

Specialiştii au descoperit planete ce se deplasează prin spaţiu cu viteze uluitoare, de până la 50 de milioane de kilometri pe oră.

"Aceste planete cu viteză-warp sunt printre cele mai rapide obiecte din galaxia noastră. Dacă am trăi pe una dintre ele, am fi martorii unei călătorii fantastice dinspre centrul galaxiei spre marea întindere a Universului", a explicat Avi Loeb, astrofizician la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian.

"Cu excepţia particulelor subatomice, nu cunosc nimic altceva în galaxia noastră care să atingă o viteză la fel de mare ca cea cu care se deplasează aceste planete", a adăugat Idan Ginsburg, coordonatorul studiului.

Aceste corpuri rapide, numite "planete hiperrapide" (hypervelocity planets în engleză), sunt create în urma unui proces similar cu cel ce duce la apariţia stelelor hiperrapide. Astfel, un sistem solar cu două stele se apropie prea mult de gaura neagră gigant aflată în mijlocul galaxiei. Forţele gravitaţionale puternice separă cele două stele, una fiind "aruncată" cu viteză mare în direcţia opusă găurii negre, pe când cealaltă este capturată de gaura neagră.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au simulat ce s-ar petrece dacă una dintre aceste stele ar avea una sau două planete orbitând la o distanţă mică. Oamenii de ştiinţă au descoperit că steaua "aruncată" cu viteză ar purta aceste planete cu ea de-a lungul călătoriei. Planetele celei de-a doua stele, cea capturată de gaura neagră, ar fi separate de steaua lor şi aruncate în spaţiul interstelar cu viteze uluitoare.

Cercetătorii estimează că, în mod normal, aceste planete ar atinge viteze de 11-16 milioane de kilometri pe oră, însă ar exista şi câteva excepţii, ce ar putea atinge viteze de câteva ori mai mari.

Tehnologia actuală nu ne permite să detectăm planetele hiperrapide, deoarece sunt prea puţin luminate, se află la distanţe mari de noi şi sunt extrem de rare. Singura şansă de observare a unei astfel de planete ar fi detectarea unei stele hiperrapide, urmând ca aceasta să fie urmărită pentru a detecta un moment în care se întunecă parţial, când planeta hiperrapidă trece prin faţa sa.

Oamenii de ştiinţă care au efectuat această cercetare au concluzionat cu o glumă: "Agenţiile de turism ar putea crea pachete conţinând călătorii pe planetele hiperrapide, pentru a atrage persoanele foarte aventuroase".share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
ACUMA LA TV 19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa