Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 27 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Descoperire inedită în Australia: copacii generează electricitate!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Sambata, 24 Martie, 2012 | Nr. accesari stire 5362 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Descoperire inedită în Australia: copacii generează electricitate!

O echipă de cercetători din Australia a făcut o descoperire surprinzătoare: copacii produc electricitate, efectul fiind observat mai ales în cazul eucalipţilor.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că în zona din jurul copacilor se găsesc numeroase particule încărcate electric - ioni - având atât sarcini negative, cât şi pozitive.

Nivelul acestor particule era de două ori mai mare în zonele împădurite faţă de zonele de câmp. De asemenea, în jurul copacilor cu rădăcini adânci, precum eucaliptul, nivelul înregistrat era unul ridicat în comparaţie cu alţi copaci.

Cercetătorii de la Universitatea Queensland nu cred că ionii au un efect nociv asupra sănătăţii umane.

Oamenii de ştiinţă au suspectat de-a lungul timpului că există o legătură între copaci şi electricitatea din atmosferă, dar până acum nu au putut demonstra această asociere.

Dr. Rohan Jayaratne afirmă că aceste sarcini electrice ar putea fi explicate de radiaţia gazului radon. Radonul este un produs secundar al dezintegrare radioactivă a radiului, ieşind din sol. Copacii joacă rolul unei pompe, aducând gazul la suprafaţă şi eliberându-l în atomsferă.

„Pentru că radiul se găseşte în roci şi radonul este solubil în apă, pânza freatică este bogată în radon. Copacii au un efect de pompă, aducând gazul la suprafaţă şi eliberându-l în atmosferă prin transpiraţie - un proces prin care apa absorbită de rădăcini se evaporă în atmosferă prin frunze”, a explicat Dr. Jayaratne. „Acest lucru se petrece mai ales în cazul copacilor cu rădăcini adânci, precum eucaliptul”, a adăugat cercetătorul.

Studiul publicat în jurnalul ştiinţific Environmental Science and Technology adresează şi efectul pe care aceste particule l-ar putea avea asupra sănătăţii umane.

„Deşi există o legătură clară între particulele din aer şi sănătatea umană, rolul ionilor este puţin înţeles. Cu toate acestea, ştim că aproximativ 50% dintre particulele pe care le inhalăm în timpul procesului de respiraţie rămân în sistemul respirator. De asemenea, se ştie că particulele încărcate electric au şanse mai mari să fie depozitate în plămâni în comparaţie cu particulele fără sarcină eletrică. Nu credem însă că ionii ar fi periculoşi pentru sănătătate – pericolul vine de la particulele poluante. Dacă nu există în aer particule nocive care să se ataşeze de ioni, atunci nu există un pericol pentru sănătate”, au concluzionat cercetătorii.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa