Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

"Super Luna" un fenomen astronomic unic

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Sambata, 05 Mai, 2012 | Nr. accesari stire 7451 ori | Comentarii stire 0 comentarii


Cea mai mare Lună plină a anului, aşa-numita Super Lună, când satelitul natural al Pământului se află la cea mai mică distanţă pe orbită de Terra, va fi vizibilă sâmbătă şi ar putea fura spectacolul ploii anuale de meteoriţi provocată de intrarea în atmosfera terestră a unor rămăşiţe ale cometei Halley, conform SPACE.com.

Super Luna anului 2012 va putea fi observată în seara de sâmbătă, 5 mai, în acelaşi timp în care ploaia de meteoriţi anuală Eta Aquarid va ajunge la punctul maxim de intensitate, conform NASA.

"Lumina Lunii aflată la perigeu va ascunde privirii ploaia de stele Eta Aquarid, aceşti meteoriţi având o luminiscenţă mult mai redusă", a explicat Bill Cooke, expert NASA în meteoriţi de laMarshall Space Flight Center. El a adăugat încă că există şanse ca cei mai strălucitori dintre meteoriţi să poată fi totuşi văzuţi.

O Super Lună se produce atunci când avem Lună plină în acelaşi timp cu perigeul lunar (Luna se află la cea mai mică distanţă posibilă faţă de Pământ). Acest fenomen astronomic periodic se produce sâmbătă, când Luna se va afla la distanţa de 356.955 de kiometri de Pământ. Pentru că orbita selenară este eliptică, se manifestă o variaţie de 3% între diferitele perigee produse în fiecare lună. Distanţa medie dintre Pământ şi Lună este de 384.400 km.

Această Lună plină aflată la perigu va face ca astrul nopţii să apară mai mare cu 14% şi cu 30% mai strălucitor decât în celelalte nopţi cu Lună plină ale anului.

NU există absolut niciun pericol ca Super Luna să afecteze în vreun fel Pământul, fenomenul ce va fi înregistrat sâmbătă fiind unul perfect normal, ce se repetă în fiecare an. Ultima Super Lună s-a produs în martie 2011.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa