Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Descoperiri arheologice care vin în sprijinul unor episoade istorice consemnate în Biblie

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 11 Mai, 2012 | Nr. accesari stire 27458 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Descoperiri arheologice care vin în sprijinul unor episoade istorice consemnate în Biblie

În premieră absolută, o echipă de arheologi israelieni a descoperit şi analizat trei altare a căror existenţă o precede cu 3-4 decenii pe cea a legendarului Templu al lui Solomon.

Profesorii Yosef Garfinkel şi Yigal Yadin, experţi în cadrul Institului de Arheologie din cadrul Universităţii Ebraică , au condus lucrările de excavare din şantierul arheologic de la Khirbet Qeiyafa, un străvechi oraş fortificat din Iudeea, situat în apropierea Văii Elah.

Descoperirile au inclus vase din lut, unelte de piatră şi metal, precum şi multe obiecte artistice şi de cult. Deoarece altarul datează dinaintea construirii Templului lui Solomon din Ierusalim, acesta oferă prima dovadă clară a practicării religiei iudaice în timpul regelui David.

Implicaţiile sunt deosebit de importante atât pentru arheologi, cât şi pentru autorităţile religioase şi cercetătorii Bibliei.

Situat la aproximativ 29 kilometri sud-vest de Ierusalim, Khirbet Qeiyafa era, în vremurile biblice, un oraş de graniţă din Regatului Iuda, în apropierea oraşului filistin Gath.

Oraşul, a cărui vechime a fost datată prin 10 măsurători radiometrice făcute la Universitatea din Oxford, a existat pentru o scurtă perioadă de timp, cuprinsă între anii 1020-980 î.e.n, după care a fost distrus cu violenţă.

Tradiţiile biblice prezintă poporul lui Israel drept o comunitate care practica un cult religios total diferit de al popoarelor înconjurătoare, fiind monoteist şi anti-idolatru.

Absenţa din cele trei altare imaginilor şi obiectelor de cult care să reprezinte oameni sau animale oferă dovezi cu privire la faptul că străvechii locuitori practicau un cult diferit de al canaaaniţilor şi filistenilor (filistinilor).

Descoperirile fac legătura dintre anumite elemente istorice reale consemnate în Biblie şi descrierile arhitecturale ale Palatului şi Templului lui Solomon.

"Este pentru prima oară când arheologii au descoperit ruinele unui oraş fortificat care datează din vremea regelui David. Nici măcar în Ierusalim nu avem o aşezare fortificată din acea perioadă. Cei care negau tradiţiile biblice şi sugerau că regele David era un personaj mitologic, sau doar conducătorul unui trib mic, acum vor fi nevoiţi să-şi reconsidere opiniile. De-a lungul anilor, am descoperit mii de oase de animale, incluzând oi, capre şi vite, dar nu am găsit niciun os de porc. Acum am descoperit trei altare, dar niciun idol uman sau animal. Asta sugerează că populaţia oraşului fortificat urma două precepte biblice, anume nu consumau carne de porc şi nu venereau statui sau imagini zugrăvite", susţine profesorul Garfinkel.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa