Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

„Ceea ce înţelegem despre Univers urmează să se schimbe”, anunţă CERN în urma descoperirii bosonului Higgs

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 05 Iulie, 2012 | Nr. accesari stire 3587 ori | Comentarii stire 0 comentarii

„Ceea ce înţelegem despre Univers urmează să se schimbe”, anunţă CERN în urma descoperirii bosonului Higgs

Oficialii CERN au anunţat astăzi cea mai importantă reuşită a acestui secol, una care va conduce cu siguranţă la obţinerea unui premiu Nobel: descoperirea bosonului Higgs!

Zvonurile lansate de fizicienii de la CERN la finalul lunii iunie au fost astăzi confirmate, oamenii de ştiinţă anunţând că ambele experimente desfăşurate în cadrul acceleratorului de particule LHC, ATLAS şi CMS, au descoperit o particulă în regiunea de masă 125-126 GeV.

„Se observă în datele colectate dovezi clare ale unei noi particule, cu un nivel de siguranţă de 5 sigma, în regiunea de masă 126 GeV”, a anunţat Fabiola Gianotti, purtător de cuvânt pentru experimentul ATLAS. „Rezultatele sunt preliminare, dar semnalul 5 sigma este dramatic. Este în mod cert o nouă particulă. Ştim că este vorba despre un boson, fiind cel mai greu boson descoperit vreodată”, a declarat Joe Incandela, purtător de cuvânt pentru experimentul CMS. „Consecinţele acestui anunţ sunt foarte importante, din acest motiv fiind nevoie să fim extrem de atenţi în studiile noastre şi în verificarea datelor”, a adăugat Incandela.

„Este greu să nu fim entuziasmaţi de aceste rezultate”, a declarat Sergio Bertolucci, directorul de cercetare al CERN. „Am afirmat anul trecut că în 2012 fie vom găsi o particulă nouă, similară celeia prezise de Higgs, fie vom exclude existenţa unei particule Higgs prezise de Modelul Standard al fizicii. Cu toată grija pe care o necesită un acest anunţ, acum pot spunem că ne aflăm la un punct de răscruce: observarea acestei noi particule indică o cale pentru viitor ce ne va duce la o mai bună înţelegere a ceea ce vedem astăzi în datele colectate”, a adăugat Bertolucci.

Rezultatele anunţate astăzi sunt etichetate ca fiind „preliminare” şi se bazează pe datele colectate în 2011 şi 2012, datele din 2012 fiind încă sub analiză. Spre finalul anului urmează să fie publicate mai multe detalii, după ce LHC va oferi experimentelor mai multe date.

Cercetătorii anunţă că următorul pas va fi înţelegerea exactă a naturii acestei particule şi însemnătatea sa în mai buna înţelegere a universului. Dacă particula se va dovedi a fi mult-căutatul boson Higgs, ultima particulă prezisă de Modelul Standard al fizicii particulelor, aceasta ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine lumea în care trăim. „Toată materia vizibilă din Univers nu reprezintă mai mult de 4% din total. O variantă mai exotică a particulei Higgs ne-ar putea ajuta să înţelegem restul de 96% din Univers, parte încă obscură astăzi”, explică reprezentanţii CERN.

„Am atins un prag de hotar în înţelegerea naturii”, a declarat directorul CERN, Rolf Heuer. „Descoperirea unei particule consistente cu predicţiile despre bosonul Higgs deschide calea spre studii mai detaliate, ce necesită statistici mai ample, ce ne vor ajuta să înţelegem proprietăţile noii particule şi care ne vor permite să descifrăm şi alte mistere ale Universului nostru”, a mai spus Heuer.

După ce oficialii CERN au anunţat descoperirea particulei a cărei existenţă a fost prezisă în 1964 de Peter Higgs (alături de alţi 3 teoreticieni), fizicianul în vârstă de 83 de ani a urcat pe scenă şi a declarat, aproape plângând, că „pentru mine este uluitor că această descoperire s-a petrecut în timpul vieţii mele”.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta