Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 26 Ianuarie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Furtunile solare, o ameninţare permanentă

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 07 August, 2012 | Nr. accesari stire 3128 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Furtunile solare, o ameninţare permanentă

Expertii avertizeaza ca Soarele va ajunge in punctul de maxim al ciclului sau de 10 ani, punand Pamantul intr-un mare pericol din cauza furtunilor solare.

Retelele electrice, de comunicatii si satelitii ar putea fi afectati de o eruptie solara masiva in urmatorii doi ani, potrivit oamenilor de stiinta.

"Guvernele trebuie sa ia in serios aceste lucruri. Ele pot fi foarte rare, dar atunci cand se intampla, consecintele pot fi catastrofale", a spus Mike Hapgood, specialist in domeniul vremii spatiale de la Rutherford Appleton Laboratory din Marea Britanie, informeaza Sky News.

El a avertizat ca furtunile solare trebuie sa fie trecute in categoria riscurilor nationale, folosindu-se planuri in caz de dezastru, la fel ca in cazul altor evenimente precum tsunami si eruptii vulcanice.

Exista 12% sanse ca o furtuna solara majora sa se produca in fiecare deceniu, iar una catastrofala o data la 100 de ani. Ultima eruptie solara de mari proportii s-a petrecut in urma cu 150 de ani.

Amenintarea vine de la plasma magnetica aruncata de Soare, asa-numita ejectie de masa coronala. Aceste eruptii de la suprafata Soarelui trimit milioane de tone de gaz prin spatiu, care pot afecta grav Pamantul.

Furtunile geomagnetice pot topi transformatoarele retelelor de energie electrica. Satelitii pot fi deteriorati sau distrusi, iar comunicatiile radio, incluzand si pe cele folosite de avioane, pot fi intrerupte total.

Echipe de oameni de stiinta din America de Nord si din Europa monitorizeaza Soarele si avertizeaza guvernele, companiile de electricitate si aeriene, in cazul aparitiei unor pericole.

In anul 1989, o furtuna solara a distrus intreaga retea de energie electrica din Quebec, Canada, lasand milioane de oameni fara curent electric, timp de noua ore.

Cel mai mare eveniment produs pe Soare a fost in 1859, cand astronomul britanic Richard Carrington a observat o eruptie solara, care a fost resimtita pe Pamant dupa doar 17 ore.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
ACUMA LA TV 22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa