Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Fizica nucleară şi literatura engleză, discipline interzise femeilor din Iran

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 25 Septembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1990 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Fizica nucleară şi literatura engleză, discipline interzise femeilor din Iran

Noul an universitar în Iran, care a început la 23 septembrie, a adus o serie de surprize neplăcute femeilor iraniene. Astfel, cele circa 30 de universităţi din ţară au pus la index 80 de discipline ca materie de studiu pentru femei, pe motiv că nu ar 'corespunde naturii feminine', între acestea numărându-se fizica nucleară, informatica, ingineria chimică şi literatura engleză, conform thefeministwire.com.

Autorităţile au explicat, de asemenea, această interdicţie prin rata natalităţii în scădere, având în vedere că majoritatea studenţilor de la universităţile din Iran este constituită din tinere studioase care, în loc să se mărite şi să facă copii, stau în laboratoare şi studiază fizica nucleară, ori în biblioteci consacrându-se studiului literaturii engleze.

După cum sublinia cu ceva timp în urmă laureata premiului Nobel Shirin Ebadi, 'deşi revoluţia din 1979 în Iran este numită adeseori revoluţie islamică, în realitate a fost o revoluţie a bărbaţilor împotriva femeilor.(...) Ne-au aruncat cu 1400 de ani în urmă' bărboşii islamişti, spunea ea.

Cu toate acestea, în domeniul educaţiei, remarcă unii observatori, femeile iraniene au cules din plin roadele revoluţiei din 1979, cel puţin până recent. Numărul tinerelor studente a crescut de la an la an, ca să ajungă în prezent la 60% din totalul studenţilor. Experţi occidentali întrevăd un subtext politic al deciziei, relevând că tinerele de la instituţiile de învăţământ superior din Iran au o poziţie socială foarte activă în ultimul timp. În protestele din 2009, cel mai activ segment al manifestanţilor a fost constituit din tinere studente.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa