Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Eşecuri de răsunet ale tehnologiilor în epoca modernă

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Iuli Neata | Data publicare Marti, 02 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1450 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Eşecuri de răsunet ale tehnologiilor în epoca modernă

Tehnologiile din vechime au cunoscut multe esecuri. Poate ca cel mai spectaculos este cel al lui Icar, fiul lui Dedal, cel pe care legenda il prezinta ca un mare arhitect si inventator in Grecia antica.

In urma unui conflict cu regele Minos, acesta l-a inchis atat pe Dedal, cat si pe fiul sau intr-un turn, a carei iesire a fost zidita. Inventiv, Dedal a construit pentru el si fiul sau aripi artificale, montate cu ceara.


Cu ajutorul aripilor Dedal s-a salvat, dar Icar, dornic de performante, a urcat sus, spre soare, pana s-a topit ceara, s-au desmembrat ariplle si s-a prabusit la pamant. A ramas de pomina, ca cea mai mare nereusita a antichitatii.


Fireste, au fost si alte nereusite, majoritatea de ordinul fantasticului: elixirul vietii vesnice, piatra filosofala, perpetuum mobile. Ciudat este ca nici in epoca moderna lumea nu s-a lecuit si, din cand in cand, inventeaza chixuri, potrivit Infoniac.


Dirijabilul cu hidrogen


Ideea unui mare rezervor umplut cu gaz usor, cum este hidrogenul, a luat avant in timpul razboiului franco-german din 1870-1871, cand francezii au construit baloane cu nacela, pentru a iesi din zona asediata.


La 31 august 1895, contele von Zeppelin a perfectionat si brevetat inventia, care consta intr-un urias schelet de aluminiu imbracat inr-o manta etansa, doua nacele pentru pasageri si echipaj, elice propulsate pentru dirijarea instalatiei.


In interiorul scheletului imbracat cu manta, se pompeaza o uriasa cantitate de hidrogen - gaz inflamabil. Parea o inventie fantastica, facuta pentru ca omul sa poata zbura. Succesul a crescut in timpul primului razboi mondial, cand armata s-a dotat cu asemenea aparate de zbor.


In jurnalul sau cu aminiri intitulat "Pentru cei de maine", Constantantin Argetoianu relateaza impresia naucitoare produsa asupra bucurestenilor, cand armata inamica a survolat capitala noastra cu un dirijabil, in 1916.


Intre timp, cateva aparate s-au prabusit urmare aprinderii hidrogenului, iar momentul culminant s-a produs in 1937, cand a luat foc in aer, arzand intr-un minut, cel mai mare aparat din acea vreme, un adevarat Titanic zburator.


Culmea este ca aviatia se inventase, iar folosirea dirijabilului nu mai avea sens. Inventia a fost definitiv abandonata.


Softul Vista


Lansat in 2007, ca o mare realizare, softul Vista a fost o deceptie certa pentru cei care si l-au achizitionat. Sistemul de operare lucra mai lent si mai greoi decat Windows XP.


In plus, s-a dovedit incompatibil cu acesta, deja instalat in calculatoare si intrat in rutina utilizatorilor.


Microsoft a fost fortat sa-si retraga de pe piata noua tehnologie, pentru lansarea careia cheltuise o avere. Ca sa-si salveze prestigiul in fata utilizatorilor, firma a trebuit sa faca noi cheltuieli, lansand programul Windows 7, care a fost intampinat mult mai bine.


Energia nucleara


Chiar daca multi au incredere in viitorul energiei nucleare, n-a putut face inca nimeni dovada ca ea va fi la fel de folositoare generatiilor viitoare, cum a fost masina cu aburi sau motorul cu combustie interna, cum a fost descoperirea antibioticelor, a insulinei sau lansarea avioanelor.


Deocamdata, primele mari succese privind descoperirea acestei energii au constat in devastare a doua mari orase: Hiroshima si Nagasaki.


E drept ca s-au pus sperante in folosirea energiei nucleare in scopuri nemilitare, dar a urmat catastrofa de la Cernobil si dezastrul de la Fukushima.


In plus, cea mai mare acuza la adresa acestei descoperiri priveste faptul ca scopurile militare nu sunt abandonate, iar planeta dispune astazi de un arsenal care ar putea distruge 150.000 mari metropole, un dezastru incomparabil fata de explozia dirijabilului Zeppelin.


Space Colony


Dorinta de a ajunge dincolo de Pamant a existat de secole si mai exista si astazi. In 2006, Agentia NASA a lansat programe pentru crearea unui laborator permanent pe Luna, incepand cu anul 2024. Deocamdata, exista programe, dar nu exista fonduri.


In acest an, o companie olandeza a gandit si ea amplasarea unei cladiri pe Marte, unde sa poata locui patru astronauti, incepand cu anul 2023.


Asemenea planuri se izbesc nu numai de lipsa fondurilor, dar in primul rand de dificultatile logistice. Stabilirea unei colonii spatiale presupune asigurarea cu oxigen, hrana, apa, servicii medicale, evacuarea deseurilor.


Cercetatori seriosi apreciaza ca faimoasa Space Colony este o iluzie nascuta fantezist si menita esecului, chiar daca intreprinzatori originali s-au apucat deja sa vanda terenuri pe Luna si pe Marte, iar amatori la fel de originali s-au repezit sa le cumpere.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa