Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 18 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

A fost dezvoltată faimoasa rază tractoare, capabilă să atragă obiecte utilizând doar lumina laserului

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Marti, 23 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1129 ori | Comentarii stire 0 comentarii

A fost dezvoltată faimoasa rază tractoare, capabilă să atragă obiecte utilizând doar lumina laserului

Este un lucru cunoscut că lumina poate împinge un obiect; tocmai de aceea se folosesc vele solare pentru a propulsa o navă spaţială. Totuşi, folosirea luminii cu scopul de a trage un obiect nu este tocmai o treabă uşoară.


Raze tractoare realizate anterior ar putea acţiona ca o pensetă pentru a muta particulele. O altă versiune de rază tractoare, ceva mai nouă, poate să tragă particulele, dar din cauza faptului că se bazează pe variaţiile de temperatură din rază, nu poate fi utilizată în spaţiu.


În 2011, oamenii de ştiinţă din China au efectuat o serie de calcule şi au ajuns la concluzia că un tip de laser numit fascicul Bessel, care emite lumină sub forma unor inele concentrice, ar putea fi proiectat astfel încât să determine o particulă din fascicul să emită fotoni pe partea opusă sursei laser. Aceşti fotoni ar trebui să permită particulelor să realizeze o mişcare de recul către sursă. Totuşi, până acum, nimeni nu a reuşit să pună această idee în practică.


În schimb, doi cercetători de la Universitatea din New York, David Ruffner şi David Grier, au proiectat două fascicule laser Bessel, unul lângă altul, şi au folosit o lentilă pentru a le determina să se suprapună şi că creeze un model de regiuni alternative luminoase şi întunecate. Reglarea fasciculului a determinat fotonii din regiunea luminată să se împrăştie spre sursa fasciculului, împingând o altă particulă din fascicul spre următoarea zonă luminată. Prin urmare, fasciculul acţionează ca o bandă rulantă, împingând constant particulele spre sursă.


Cercetătorii au testat invenţia reuşind să mute sfere microscopice de dioxid de siliciu, suspendate în apă, pe o distanţă de 30 micrometri. Experimentul a demonstrat că raza tractoare a celor doi oameni de ştiinţă ar putea fi utilizată în laborator, de pildă pentru pentru a muta celule pe suprafaţa unor cipuri utilizate pentru microteste. De asemenea, ei spun că raza poate fi folosită şi în aer, unde ar putea colecta probe de praf din atmosferă, sau în vidul din spaţiu.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa