Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 29 Noiembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

O metodă revoluţionară permite cercetătorilor să vadă permanent în interiorul organismelor vii

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 02 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1071 ori | Comentarii stire 0 comentarii

O metodă revoluţionară permite cercetătorilor să vadă permanent în interiorul organismelor vii

Oamenii de ştiinţă olandezi au inventat o metodă cu totul surprinzătoare de a studia răspândirea cancerului în corpul unui mamifer: au echipat şoarecii cu ferestre. Implantarea chirugicală a unui „hublou” în peretele abdominal le-a permis să urmărească modul în care celulele canceroase se deplasau în interiorul abdomenului.

Studiul are implicaţii importante în înţelegerea felului în care apar metastazele - tumori secundare care se formează la distanţă de tumoarea primară, prin migrarea celulelor canceroase în interiorul copului. Fenomenul apariţiei metastazelor nu este foarte bine înţeles, parţial din cauza faptului că este dificilă observarea directă a răspândirii cancerului în corp. Chiar tehnicile performate de imagistică - precum microscopia multifoton cu fluorescenţă - pot "pătrunde" doar o jmătate de milimetru în interiorul corpului, prea puţin pentru a studia organele cele mai predispuse la metastaze, precum ficatul.


De aceea, Jacco van Rheenen şi colegii săi de la Hubrecht Institute for Developmental Biology and Stem Cell Research, din Utrecht, Olanda, au încercat o nouă abordare: au implantat în peretele abodominal al unor şoareci ferestre rotunde cu diametrul de 12 mm, cu ramă din titan şi geam de sticlă.


Fereastra oferă o vedere clară spre organele interne, precum rinichii, intestinul subţire şi ficatul.


Celulele tumorale, marcate cu colorant fluorescent, au putut fi astfel urmărite timp de două săptămâni, pe măsură ce se răspândeau în abdomen. Cercetătorii au putut afla, în acest mod, informaţii noi şi surprinzătoare: de pildă, celulele tumorale, după ce migraseră spre destinaţia lor finală, dar înainte de a se instala şi da naştere unor tumori secundare, păreau să se mişte anarhic în jurul respectivelor regiuni. Nu se ştia până acum că celulele canceroase se mişcă astfel înainte de a genera tumori secundare.


După ce celulele au ajuns la destinaţia finală, cercetătorii au utilizat anumite medicamente pentru a le bloca mobilitatea şi au constatat că astfel se încetinea viteza de creştere a tumorilor şi se formau mai puţine tumori secundare. Aşadar, împiedicând mişcarea celulelor canceroase, se poate bloca, într-o măsură, procesul metastazării.


Peter Kuhn, un specialist în studiul metastazării, de la Scripps Research Institute, SUA, a apreciat metoda ferestrelor abdominale drept o inovaţie care va stimula progresul cercetărilor pe animale, dar a avertizat asupra limitelor modelului animal: este necesar să se facă deosebirea între cancerele de la şoareci şi cele umane, a spus el.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
ACUMA LA TV 18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa