Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 22 August, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Astronomii au descoperit o planetă ,,hoinară``

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Lit | Data publicare Joi, 15 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 791 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Astronomii au descoperit o planetă ,,hoinară``

Un grup de astronomi europeni şi canadieni au anunţat că au descoperit o planetă... hoinară, care nu se află pe orbita vreunei stele şi pluteşte liberă în spaţiul interstelar, relatează miercuri AFP.


Acest tip de planetă 'atât de rece şi atât de tânără' nu a mai fost observat până acum, deşi 'este cunoscut la nivel teoretic'. În acelaşi timp, este vorba de 'obiectul cu masă planetară cel mai apropiat de sistemul nostru solar descoperit până în prezent', a rezumat într-un comunicat Etienne Artigau, astrofizician la Universitatea din Montreal /UdeM/.


Planeta a fost identificată de cercetători ca CFBDSIR2149 şi se află la circa 100 de ani-lumină de Soarele Terrei, făcând parte aparent dintr-un grup de stele foarte tinere cunoscut sub numele AB Doradus, 'grupul stelar în mişcare' cel mai apropiat de sistemul nostru solar. Ea are 'numai' 50 până la 120 milioane de ani, o temperatură în jur de 400 grade Celsius şi o masă de 4 până la 7 ori cea a planetei Jupiter, cu mult sub cea a 'piticelor brune', acele 'stele ratate' care nu au suficientă masă pentru declanşarea reacţiilor nucleare ce fac stelele să strălucească.


Astronomii au ajuns la acest rezultat după o muncă de peste 10 ani, iar descoperirea lor vine să confirme teoriile privind formarea stelelor şi planetelor.


'Pe parcursul ultimilor ani au fost reperate mai multe obiecte de acest tip, dar vârsta lor nu a putut fi confirmată ştiinţific şi existenţa lor nu a putut fi validată', a menţionat Jonathan Gagne, tot de la Universitatea din Montreal. Colegul său Etienne Artigau a adăugat că noua planetă a fost găsită 'în cadrul unui studiu care a acoperit echivalentul a 1000 de ori suprafaţa lunii'. 'Au fost observate sute de milioane de stele şi planete şi n-am găsit decât o singură planetă rătăcitoare atât de aproape de noi', a subliniat cercetătorul.


La proiect au participat astrofizicieni de la UdeM şi de la Centrul de cercetare în domeniul astrofizicii din Quebec /CRAQ/, care au colaborat cu astronomi francezi, între care Philippe Delorme, de la Laboratorul de astrofizică al Observatorului din Grenoble.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa