Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 25 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Un mister teribil al istoriei: Cum poate înşela ştiinţa

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 17 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1389 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Un mister teribil al istoriei: Cum poate înşela ştiinţa

Oamenii de stiinta au demontat unul dintre cele mai mari falsuri din domeniul stiintei. "Falsul Piltdown" este una dintre cele mai mari si elaborate pacaleli din intreaga istorie.

In decembrie 1912, paleontologul britanic Arthur Smith Woodward si anticarul amator Charles Dawson au anuntat ca au gasit ramasite uimitoare ale unui om in Piltdown, Anglia, transmite Fox News.

Craniul arata atat ca al unui om, cat si ca al unei maimute. Vechimea oaselor, avansata de acestia, parea de-a dreptul incredibila, adica un milion de ani.

Numele stiintific pe care ei i le-au dat a fost "Eoanthropus dawsoni", un alt nume mai comun al acestor fosile fiind "Omul din Piltdown".

Cei doi barbati au sustinut atunci ca au gasit mai multe obiecte in locul respectiv si in jur, printre care unelte de piatra, mamifere fosilizate si chiar un os de elefant. Unii specialisti au banuit ca era vorba de o "frauda stiintifica", dar nu au lansat acuzatiile imediat.

Dovedirea falsului

Abia in anii '50 s-a dovedit ca totul a fost un fals. Studiile de specialitate au aratat ca fosilele nu erau mai vechi de 50.000 de ani. Dawson si Woodward au afirmat la inceput ca ele aveau un milion de ani. Ei au luat pur si simplu craniul de la un om, iar maxilarul inferior de la un urangutan. In mod misterios, oasele au fost combinate destul de bine, parand unitare.

De-a lungul timpului, 12 suspecti au fost acuzati de acest fals. La unii dintre ei au fost gasite oase prelucrate in vederea falsificarii drept ramasite mult mai vechi. Chiar si celebrul autor Arthur Conan Doyle a fost acuzat de implicare in acest fals celebru.

Din cauza acestei pacaleli stiintifice, oamenii de stiinta au devenit mult mai ezitanti in a recunoaste ulterior veridicitatea unor alte descoperiri de ramasite umane.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
ACUMA LA TV 23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa