Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cercetătorii australieni au descoperit misterul insulinei

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 11 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 713 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cercetătorii australieni au descoperit misterul insulinei

Cercetători australieni au reuşit să descopere mecanismul de fixare a insulinei pe receptorul său celular, lucru care ar putea constitui un pas imens pentru milioanele de diabetici din lume, relatează AFP.

Cercetările, publicate joi în revista 'Nature', permit o mai bună înţelegere a felului în care funcţionează insulina, hormon care preia zahărul din sânge pentru a-l transforma în energie.

Realizând modelul hormonului fixat pe receptorul său (o proteină) cu ajutorul unui accelerator de particule, 'am arătat că insulina şi receptorul său se modifică interacţionând', a spus Mike Lawrence, profesor asociat la 'Walter and Eliza Hall Institute' din Melbourne. 'O parte din insulină se desface şi părţi esenţiale ale receptorului merg în întâmpinarea hormonului insulinei. Putem numi acest fenomen +un pumn molecular+', a adăugat el.

La originea acestei descoperiri se află laboratorul său, în asociere cu Case Western Reserve University din Cleveland (Ohio), Universitatea din Chicago, Universitatea din York (Marea Britanie) şi Institutul de chimie organică şi biochimie din Praga. 'Acum putem folosi aceste cunoştinţe pentru a pune la punct noi tratamente cu insulină, mai performante', arată Mike Lawrence. De exemplu, milioane de bolnavi pot spera să beneficieze de îmbunătăţirea calităţii vieţii, punând capăt injecţiilor zilnice cu insulină.

Ţările emergente pot spera şi ele la producerea unei insuline mai stabile, care să reziste la temperaturi ridicate fără să stea la rece; la fel şi bolnavii de Alzheimer şi de anumite forme de cancer, asociate cu rezistenţa la insulină.

Peste 300 de milioane de persoane din lumea întreagă suferă de diabet de tip 2, dintre care peste 32 de milioane în Europa, cifra urmând să se dubleze în anii următorii din cauza obezităţii în creştere şi a modului de viaţă sedentar, însoţit de alimentaţia prea bogată în grăsimi şi glucide. Şi anumiţi factori genetici pot favoriza apariţia bolii.

'Nu avem deocamdată un tratament nou pentru diabet, dar descoperiri ca aceasta despre fixarea insulinei ne fac să sperăm că ne apropiem de el', a afirmat Nicola Stokes de la Consiliul australian pentru diabet.

Diabetul este o boală tăcută: când apar semne evidente (sete, nevoia de a urina frecvent, nivelul zahărului din sânge foarte ridicat), boala evoluează deja de câţiva ani şi, în această perioadă, a început deteriorarea organelor. Asociat adesea cu hipertensiunea şi colesterolul, diabetul măreşte riscul de infarct şi atac cerebral. Boala poate duce la amputări şi orbire.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa