Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Calea Lactee ar avea masa cu 50% mai mică decât s-a crezut

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 16 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 2504 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Calea Lactee ar avea masa cu 50% mai mică decât s-a crezut

Galaxia Calea Lactee, din care face parte şi sistemul nostru solar, ar putea avea o masă cu 50% mai mică decât se credea, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, transmite SPACE.com.

Acest studiu se bazează pe observaţia că stelele aflate la distanţe foarte mari faţă de centrul galaxiei - distanţe de 260.000 până la 490.000 de ani lumină, se deplasează prin spaţiu surprinzător de încet. Masa galactică şi viteza stelelor din cadrul galaxiei sunt interconectate, iar această descoperire ar putea avea implicaţii deosebit de importante pentru astrofizică.

"Pentru că viteza stelelor este atât de mică, masa galaxiei noastre ar putea fi mult mai scăzută decât am crezut", explică coordonatorul acestui studiu, profesorul de astrofizică Alis Deason de la Universitatea California Santa Cruz. "Dacă introducem în ecuaţie proprietăţile stelelor pe care noi le considerăm statistic rezonabile, atunci masa reală a Căii Lactee ar putea fi la jumătate faţă de cea pe care am luat-o iniţial în considerare", a mai adăugat omul de ştiinţă care a realizat acest studiu alături de Universitatea britanică Cambridge.

Calea Lactee este compusă din trei părţi: o aglomerare de materie centrală (zona galactică cea mai fierbinte şi cea mai activă), un disc relativ plat şi un halou aproape sferic care o înconjoară.

Alis Deason şi echipa ei au examinat haloul Căii Lactee, care se extinde la distanţe mari faţă de discul galactic cu diametrul de 100.000 de ani lumină. Ei au măsurat viteza radială a unor stele din acest halou, aflate la distanţe de peste 260.000 de ani lumină faţă de centrul galaxiei, folosind două instrumente diferite: Telescopul de 8,2 metri din Chile aparţinând European Southern Observatory şi respectiv telescopul de 4,2 metri al Observatorului William Herschel din Spania.

Astfel ei au descoperit că dispersia vitezelor stelelor din halou este cu 50% mai mică decât cea a stelelor aflate în apropierea centrului galactic. "Această descoperire este o surpriză de proporţii", a comentat Deason.

Pornind de la această informaţie, echipa a calculat masa totală a Căii Lactee. "Problema este că ne aflăm pe un teritoriu complet necunoscut. Noi presupunem că proprietăţile acestor stele sunt similare celor ale stelelor din apropierea centrului galactic. ar această informaţie trebuie bine verificată, atât în ceea ce priveşte densitatea caracteristică acestor stele cât şi a orbitelor pe care se deplasează", a mai adăugat ea.

Continuarea studiilor în această direcţie ar putea duce la elucidarea misterului materiei întunecate şi al energie întunecate.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
ACUMA LA TV 21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa