Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Enigma şamanului de acum 5.000 de ani şi pietrele sale misterioase

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 18 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 1100 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Enigma şamanului de acum 5.000 de ani şi pietrele sale misterioase

Arheologii au dezgropat 12 pietre care au apartinut unui saman, in urma cu aproape 5.000 de ani. Povestea pietrelor misterioase descoperite in Panama ramane o enigma a antichitatii, deoarece nu se stie cum foloseau samanii aceste artefacte.

Cercetatorii considera ca aceasta colectie de pietre ar putea fi cea mai veche dovada a practicarii ritualurilor samanice in aceasta regiune a Americii Centrale, potrivit Live Science.

Datarea cu carbon a scos la iveala faptul ca pietrele au o vechime cuprinsa intre 4.000 si 4.800 de ani, ele fiind grupate intr-un morman etans. Aceasta sugereaza ca ele au fost aduse acolo, probabil intr-o punga de piele, care in timp s-a dezintegrat, potrivit lui Ruth Dickau, co-autor al studiului si arheolog la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

"Daca interpretarea noastra este corecta, aceasta descoperire constituie cea mai veche dovada materiala din America Centrala a practicilor samaniste", au scris autorii lucrarii, publicate in revista Archaeological and Anthropological Sciences.

Adapostul in stanca unde s-au descoperit pietrele a fost gasit pentru prima data in anii '70 si s-a considerat ca el a fost utilizat de oameni acum aproximativ 6.500 de ani. In 2006, Dickau a reanalizat adapostul si a constatat ca oamenii l-au folosit pentru gatit si confectionarea uneltelor cu peste 9.000 de ani in urma.

Colectia de pietre include un cuart translucid, pirita si roci magnetice. Tipurile de piatra nu provin din interiorul adapostului, dar au fost utilizate in istorie in ritualurile din regiune.

Pietrele provin de la distanta, din regiunea bogata in aur numita Central Cordillera din Panama. Samanul care a folosit aceste pietre a apartinut unei culturi indigene. Dar povestea pietrelor s-ar putea sa ramana o enigma.

"Niciodata nu vom sti cu siguranta cum au folosit oamenii din antichitate aceste pietre", ashare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa