Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 03 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Imperiul secret al Vaticanului clădit din banii lui Mussolini

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 23 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 1322 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Imperiul secret al Vaticanului clădit din banii lui Mussolini

The Guardian scrie că Vaticanul ar deţine mai multe proprietăţi în Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, construite sau cumpărate din banii pe care Benito Mussolini i-a oferit în 1929 papei de la acea vreme, Pius al XI-lea, după ce acesta a recunoscut regimul fascist.

Publicaţia britanică scrie că, în prezent, fondul depăşeşte 680 de milioane de euro. Din banii de la Mussolini, Vaticanul a cumpărat proprietăţi în cel mai luxos cartier din Londra, dar şi în Paris ori Elveţia, printr-un off-shore.

Guardian scrie că pe mulţi i-ar putea surprinde eforturile făcute de Vatican pentru a "ascunde" banii oferiţi de Mussolini: ei au cumpărat clădirile din Marea Britanie prin intermediul firmei British Grolux Investments Ltd., la care au acţiuni doi bancheri cu puternice convingeri catolice: John Varley şi Robin Herbert.

Deoarece Varley, Herbert şi secretarul British Grolux Investments Ltd, John Jenkins, nu au răspuns solicitărilor Guardian referitoare la patronii firmei, jurnaliştii britanici au cercetat arhivele. Astfel, se pare că British Grolux Investments Ltd ar proveni din fuziunea altor două companii, care ar fi fost la rândul lor controlate de o firmă elveţiană, Profima SA.

Arhivele britanice din cel de-al Doilea Război Mondial dovedesc că Profima SA este holdingul Vaticanului, acuzat la vremea respectivă că s-ar fi angajat în "activităţi contrare interesului Alianţei". Profima SA era controlată de Bernandino Nogara, un avocat bănuit că ar dori să transfere în Elveţia acţiunile a două firme franceze deţinute de Vatican, pentru ca guvernul din Hexagon să nu le considere "bunuri inamice".

De altfel, Guardian scrie că, în 1943, şi Marea Britanie a acuzat Vaticanul de "lucruri murdare" şi de manipularea finanţelor, pentru a servi "interese poltice străine". Ulterior, Nogara a plimbat banii de la Mussolini în Luxemburg, apoi a încorporat British Grolux, una dintre cele două firme care au fuzionat, formând British Grolux Investments Ltd.

Istoricii spun că banii de la Mussolini au fost foarte importanţi pentru Vatican, care acum este independent financiar. "Vaticanul este stabil din punct de vedere financiar, nu vor mai fi săraci niciodată", a explicat istoricul John Pollard de la Cambridge.

În prezent, banii donaţi de Mussolini Vaticanului sunt administraţi de bancherul Paolo Mennini.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa