Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 18 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Imperiul secret al Vaticanului clădit din banii lui Mussolini

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 23 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 1173 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Imperiul secret al Vaticanului clădit din banii lui Mussolini

The Guardian scrie că Vaticanul ar deţine mai multe proprietăţi în Marea Britanie, Franţa şi Elveţia, construite sau cumpărate din banii pe care Benito Mussolini i-a oferit în 1929 papei de la acea vreme, Pius al XI-lea, după ce acesta a recunoscut regimul fascist.

Publicaţia britanică scrie că, în prezent, fondul depăşeşte 680 de milioane de euro. Din banii de la Mussolini, Vaticanul a cumpărat proprietăţi în cel mai luxos cartier din Londra, dar şi în Paris ori Elveţia, printr-un off-shore.

Guardian scrie că pe mulţi i-ar putea surprinde eforturile făcute de Vatican pentru a "ascunde" banii oferiţi de Mussolini: ei au cumpărat clădirile din Marea Britanie prin intermediul firmei British Grolux Investments Ltd., la care au acţiuni doi bancheri cu puternice convingeri catolice: John Varley şi Robin Herbert.

Deoarece Varley, Herbert şi secretarul British Grolux Investments Ltd, John Jenkins, nu au răspuns solicitărilor Guardian referitoare la patronii firmei, jurnaliştii britanici au cercetat arhivele. Astfel, se pare că British Grolux Investments Ltd ar proveni din fuziunea altor două companii, care ar fi fost la rândul lor controlate de o firmă elveţiană, Profima SA.

Arhivele britanice din cel de-al Doilea Război Mondial dovedesc că Profima SA este holdingul Vaticanului, acuzat la vremea respectivă că s-ar fi angajat în "activităţi contrare interesului Alianţei". Profima SA era controlată de Bernandino Nogara, un avocat bănuit că ar dori să transfere în Elveţia acţiunile a două firme franceze deţinute de Vatican, pentru ca guvernul din Hexagon să nu le considere "bunuri inamice".

De altfel, Guardian scrie că, în 1943, şi Marea Britanie a acuzat Vaticanul de "lucruri murdare" şi de manipularea finanţelor, pentru a servi "interese poltice străine". Ulterior, Nogara a plimbat banii de la Mussolini în Luxemburg, apoi a încorporat British Grolux, una dintre cele două firme care au fuzionat, formând British Grolux Investments Ltd.

Istoricii spun că banii de la Mussolini au fost foarte importanţi pentru Vatican, care acum este independent financiar. "Vaticanul este stabil din punct de vedere financiar, nu vor mai fi săraci niciodată", a explicat istoricul John Pollard de la Cambridge.

În prezent, banii donaţi de Mussolini Vaticanului sunt administraţi de bancherul Paolo Mennini.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa