Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Fantomele: halucinaţii, mit sau realitate?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 04 Februarie, 2013 | Nr. accesari stire 1613 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Fantomele: halucinaţii, mit sau realitate?

Pare de necrezut, dar chiar si in acest secol al XXI-lea, zeci de mii de pasionati s-au dedicat studiului fantomelor, unii convinsi de existenta lor, altii simpli curiosi si destui dintre ei bucurosi ca au pretext ca sa-si faca trasee turistice palpitante, in cautarea vedeniilor.

O controversa incurcata ca un nod gordian tine problema in actualitate, de multa vreme: pe de o parte, nimeni n-a putut dovedi concret ca acest fenomen paranormal are macar un sambure de adevar in el, pe de alta parte, n-a dovedit nimeni ca totul e o farsa sau o iluzie optica, ceva ca in celebrul caz cu fata morgana.

De la Hamlet, la Dracula al nostru

Faptul ca ciudatele aratari se fac prezente mai ales in zonele societatilor emancipate, printre persoane cu oarecari pretentii, sugereaza ca n-ar trebui trecut cu vederea insusi modul cum se intersecteaza cultura cu paranormalul.

Ramai usor pe ganduri vizionand tragedia Hamlet, citind romanul Dama de Pica de Puskin, Cantecul de Craciun al lui Dickens, Naluca lui Guy de Maupassat, Castelul din Carpati al lui Jules Verne si multe altele, care iti fac parul maciuca si pielea ca de gaina.

Cititorul are tot dreptul sa se intrebe in ce masura geniile consacrate ale literaturii s-au distrat exagerandu-si propriile fantezii si in ce masura au crezut totusi intr-o samanta de adevar, intrucat nu exista fum fara foc.

Recent, unii cercetatori au reusit sa faca un top in ce priveste raspandirea nalucilor pe glob. Surprinzator, pe primul loc se afla Marea Britanie: in castelele ei bantuie cel mai mare numar de aratari pe kilometrul patrat din lume.

Urmeaza Franta, Statele Unite, mai multe tari nordice, iar in sud Romania a ajuns sa ocupe un loc important, de cand un scriitor aproape anonim a devenit celebru, lansandu-se cu brandul Dracula, scrie Mix Stuff.

Nimeni nu poate dovedi ca a fotografiat o stafie

Revenind insa la Marea Britanie, se pare ca nicaieri in lume nu poti trage o spaima mai zdravana, decat in Turnul Londrei. Acolo apar in toata splendoarea lor umbrele unor personalitati de vaza ale trectului, intemnitate candva, schingiuite, chinuite, torturate si ucise. Ele se infatiseaza din cand un cand ca naluci, ca sa-si acuze calaii.

Aproape nu exista castel in Marea Britania fara propria sa poveste, fara propriile sale stafii, fara gazde primitoare si fara vizitatori pregatiti sa asculte legendele palpitante ale celor disparuti.

Franta nu e mult mai prejos. Timp de aproape un secol a facut cap de afis intamplarea din 10 august 1901, cand doi turisti englezi, rataciti in gradinile Trianonului fancez, s-au intalnit fata in fata cu umbrele unor personaje medievale, coborate din secolul XVIII.

Intamplarea cu iz de autentic a tulburat aproape intregul continent, ajungand un best seller prin 1911, reeditat de nenumarate ori pana in anul 1965 si completat intre timp cu alte intalniri paranormale, petrecute in 1908, 1928 si 1955, toate in prezenta diferitor martori.

Catre mijlocul secolului trecut, printre ruinele Europei facuta tandari de bombardamentele aeriene ale combatantilor, se vestea din cand in cand aparitia strigoilor, a nalucilor si vedeniilor, pentru ca supravietuitorii sa nu aiba liniste nici dupa incetarea masacrului general.

In mod ciudat, desi martorii se jurau ca le-au vazut, le-au pipait si le-au auzit, pana astazi niciuna din aratari nu s-a lasat fotografiata, iar in ultima vreme fantomele scapa chiar si de sub nasul camerelor de supraveghere, afara de cazurile cand s-au facut inregistrari trucate - si s-au facut destule.

Disciplina paranormalului - un fel de stiinta care are explicatie pentru tot ce nu poate explica stiinta - a gasit si aici un sens: stafiile fiind aparitii imateriale, nu pot fi accesate pe suporturile materiale din camerele de luat vederi.

Fantome la Casa Alba?

Acceptand frumoasa maxima a lui Tolstoi dupa care nicio legenda nu este adevarata, dar toate sunt prea frumoase ca sa nu le acceptam cu placere, n-as incheia cele de fata fara sa ma refer la un caz de exceptie mult comentat la timpul sau, localizat in Statelor Unite.

Se spune despre Casa Alba, ca este bantuita de stafia presedintelui Lincoln, asasinat in 1865. Conform traditiei, stafia ar fi fost vazuta de sotia presedintelui Coolodge (1923-1929), de presedintele Roosvelt personal (1933-1945) si chiar de regina Wilhelmina a Olandei.

Daca toate acestea sunt zvonuri, speculatii sau realitati, este greu de spus. Totusi, comentatorii nu scapa din vedere legendele si insusi celebrul portal Wikipedia le consemneaza.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
ACUMA LA TV 03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa