Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 27 Ianuarie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Filarmonica din Viena publică un raport despre legăturile sale cu nazismul

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 11 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 1345 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Filarmonica din Viena publică un raport despre legăturile sale cu nazismul

Orchestra Filarmonica din Viena va publica un raport cu privire la activitatea sa din timpul perioadei de ocupatie nazista, dupa ce a fost acuzata ca ar incerca sa musamalizeze anumite aspecte legate de relatia sa cu regimul de extrema dreapta.

Raportul ar urma sa includa detalii cu privire la inelul de onoare acordat in 1942 guvernatorului nazist la Viena, Baldur von Schirach, implicat in deportarea a zeci de mii de evrei, noteaza BBC.

Inelul a fost pierdut de Von Schirach, condamnat pentru crime impotriva umanitatii, insa Filarmonica i-ar fi oferit acestuia o copie in anii 1960, dupa ce a fost eliberat din inchisoare.

De asemenea, Filarmonica va dezvalui informatii cu privire la 13 muzicieni care au fost exclusi din orchestra din cauza originilor lor ebraice sau a pozitiei cu privire la anexarea Austriei de catre Germania. Cinci dintre ei au murit in lagare de concentrare.

Reprezentantii Filarmonicii au precizat ca nu sunt obligati sa ofere acces public la arhivele sale, fiind o organizatie privata, desi anumiti istorici si studenti pot studia documentele sale.

Presedintele Filarmoncii, Clemens Hellberg, a fost criticat pentru ca nu a mentionat in cartea sa "Democratia regilor", publicata in 1992, legaturile institutiei cu nazismul.

Cartea este considerata istoria oficiala a Filarmonicii. Hellberg a explicat ca nu a avut acces la toate documentele relevante atunci cand a scris cartea.

Austria a recunoscut si si-a exprimat regretul pentru implicarea sa in atrocitatile savarsite in timpul celui de-al treilea Reicht al lui Hitler si in Holocaust doar dupa cateva decenii de la incheiera celui de-al Doilea Razboi Mondial.

O parte dintre membrii Filarmonicii au fost identificati in trecut ca fiind nazisti.

Unii istorici considera ca emblematicul concert sustinut de Filarmonica cu ocazia Anului Nou s-a nascut ca instrument de propaganda sub conducerea nazista in 1939.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa