Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Roverul Curiosity continuă să aibă probleme: a rămas blocat în „safe mode”

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 20 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 981 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Roverul Curiosity continuă să aibă probleme: a rămas blocat în „safe mode”

După ce şi-a revenit în urma unei probleme a computerului de bord, roverul marţian Curiosity are din nou probleme ce duc la amânarea efectuării de experimente ştiinţifice pe Planeta Roşie.

Cele mai noi dificultăţi au apărut în weekend, când roverul dotat cu şase roţi a intrat în „safe mode” după ce a experimentat probleme cu câteva fişiere software.

Curiosity a rămas în contact cu oamenii de pe Terra, dar nu mai poate face fotografii, folosi laserul şi nici nu se poate deplasa până când această problemă nu este remediată. Membrii echipajului de la sol se aşteptau ca roverul să reia activităţile în cursul zilei de ieri, dar acum se văd nevoiţi să mai aştepte câteva zile, cel mai probabil până la finalul săptămânii.

„Cu siguranţă ne dorim să depăşim acest moment şi să revenim la activitatea obişnuită”, a comentat Richard Cook, project manager în cadrul Jet Propulsion Laboratory, laboratorul NASA ce operează această misiune în valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Studiile din craterul Gale unde a amartizat roverul au fost oprite de la începutul lunii martie după ce inginerii au descoperit o problemă cu memoria lui Curiosity, problemă despre care se crede că a fost cauzată de radiaţiile spaţiale. Cea mai recentă dificultate nu este la fel de serioasă, însă orice problemă neaşteptată afectează programul conceput de oamenii de ştiinţă.

Aceasta este cea mai lungă perioadă de inactivitate de când Curiosity a amartizat în apropiere de ecuatorul planetei Marte anul trecut.

Cu puţin timp înainte ca roverul să-şi înceteze studiile, Curiosity a folosit utilajul de forare cu care este dotat braţul său robotic pentru a săpa într-o rocă aflată în apropiere de locul în care a amartizat, urmând să analizeze praful rezultat.

Săptămâna trecută, oamenii de ştiinţă au anunţat rezultatele obţinute în urma primei forări: Curiosity a descoperit un mediu străvechi marţian care ar fi fost favorabil existenţei unor forme de viaţă microbiene primitive. În ciuda entuziasmului generat de această veste, Curiosity nu a descoperit încă molecule organice complexe ce stau la baza vieţii.

După ce roverul îşi va reveni la starea normală, va avea la dispoziţie doar câteva zile pentru a depune eforturi ştiinţifice înainte ca o aliniere a planetelor să limiteze comunicaţiile radio între Terra şi Marte pentru cea mai mare parte a lunii viitoare.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
ACUMA LA TV 11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa