Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 19 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Alertă ! Numeroase alimente pe care le consumăm zilnic provoacă cancer!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 27 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 591 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Alertă ! Numeroase alimente pe care le consumăm zilnic provoacă cancer!

Institutul Alimentar Naţional din Danemarca a lansat un avertisment public referitor la o substanţă carcinogenă pe care o consumăm aproape în fiecare zi. Acrilamida este produsă atunci când alimentele ce conţin cantităţi mari de amidon şi carbohidraţi sunt încălzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius. Printre aceste alimente se numără pâinea, cartofii prăjiţi, chipsurile şi cerealele pentru micul dejun. De asemenea, cafeaua şi ţigările conţin la rândul lor acrilamidă.

Specialiştii danezi au solicitat autorităţilor Uniunii Europene să investigheze în amănunt această ameninţare la adresa sănătăţii publicului european.

„Putem spune cu un grad mare de siguranţă că există o legătură între alimentele care conţin acrilamidă şi cancer”, a anunţat Jørgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar Naţional din Danemarca.

Studii mai vechi au sugerat că există o legătură între acrilamidă şi cancer. Cercetătorii suedezi au identificat în 2002 acest compus din greşeală şi au bănuit că este un agent carcinogen.

De atunci, mai multe studii au oferit rezultate neconcludente, însă acum, pentru prima dată, oficialităţile daneze au lansat un avertisment public.

„Trebuie să elaborăm reguli pentru această problemă. Trebuie să stabilim un prag şi să elaborăm măsuri prin care principalii actori din această industrie să reducă nivelul de acrilamidă din produsele lor”, a anunţat Schlundt.

Directorul institutului danez a anunţat că a contact deja EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor), solicitând experţilor să investigheze urgent riscurile. Institutele alimentare din Germania, Franţa şi Suedia au anunţat că susţin solicitarea oficialului danez.

„Atunci când am găsit salmonella în ouă, a fost o problemă uriaşă. Nimeni nu ştia cum o putem rezolva. Dar am reuşit, iar acum nu mai avem salmonella în ouă. Trebuie să ne gândim la acrilamidă în acelaşi fel – altfel, foarte multe persoane se vor îmbolnăvi de cancer, iar aceste cazuri pot fi prevenite”, a declarat Jørgen Schlundt. Expertul a adăugat că nu putem aştepta 10 ani pentru a rezolva această problemă.

EFSA a anunţat că va analiza cercetarea daneză în luna septembrie a acestui an.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa