Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

O fotografie de 2 gigapixeli oferă noi perspective

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 27 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 1290 ori | Comentarii stire 0 comentarii

O fotografie de 2 gigapixeli oferă noi perspective

În ultimul timp NASA a publicat nenumărate imagini surprinse de Curiosity pe Marte, însă acum avem posibilitatea de a explora o parte din suprafaţa planetei mulţumită unei fotografii panoramice.

Fotografia de 2 gigapixeli a fost asamblată de estonianul Andrew Bodrov, din imaginile realizate de roverul Curiosity şi a fost pusă la dispoziţia publicului de 360Cities, cea mai mare colecţie de fotografii panoramice georeferenţiale disponibilă pe internet.

„Aceasta este cea mai mare fotografie panoramică de peisaj asamblată vreodată din spaţiu, şi este extraordinar să dai posibilitatea tuturor de a privi planeta Marte în asemenea detalii”, a declarat Jeffrey Martin, fondatorul companiei 360Cities.

Majoritatea fotografiilor care compun panorama au fost realizate cu ajutorul camerelor dotate cu lentile de 100mm, iar pentru imagini suplimentare s-au folosind camere cu lentile de 34mm.

Imaginile pentru panoramă au fost obţinute de cele doua camere de pe catargul vehiculului  Curiosity Rover: o cameră cu unghi îngust (NAC) cu o lentila de 100 mm, şi o cameră de unghi mediu (MAC) cu o lentilă de 34 mm. Mozaicul, care se întinde pe o suprafaţă de 90000 x 45000 pixeli, include 295 imagini de la camera NAC (cu lentila de 100mm) şi 112 imagini de la camera MAC (cu lentila de 34mm).

„Camera are numai 2 megapixeli, ceea ce nu e mult pentru standardele din ziua de azi, a explicat Jeffrey Martin, dar ca să transporţi aceste camere electronice de pe Pământ pe Marte, şi să supravieţuiască radiaţiilor şi altor pericole, înseamnă că NASA nu putea să folosească nişte camere de genul celor disponibile în magazine”, a explicat Jeffrey Martin motivul pentru care imaginile nu au fost surprinse de o cameră mai performantă.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta