Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

De unde provine ciudatul meteorit verde care nu seamănă cu nimic altceva descoperit pe Terra?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 02 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 940 ori | Comentarii stire 0 comentarii

De unde provine ciudatul meteorit verde care nu seamănă cu nimic altceva descoperit pe Terra?

O piatră de culoare verde, descoperită anul trecut în Maroc, ar putea fi primul meteorit cunoscut care provine de pe planeta Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare din sistemul nostru solar.

Este opinia lui Anthony Irving, specialist în studiul meteoriţilor la Universitatea Washington, care şi-a prezentat concluziile la cea de-a 44-a Conferinţă Ştiinţifică asupra Lunii şi Planetelor, desfăşurată în SUA.

Studiile sugerează că roca spaţială, denumită NWA 7325, ar proveni de pe Mercur, şi nu de pe Marte sau de pe un asteroid.

NWA 7325 reprezintă, de fapt, un grup de 35 de fragmente de meteoriţi descoperite în Maroc în 2012. Sunt foarte vechi: Irving şi echipa sa au datat fragmentele de rocă, atribuindu-le o vechime de aproximativ 4.56 miliarde de ani.

„Ar putea fi o mostră de rocă de pe Mercur, sau de pe un corp ceresc mai mic, dar cu alcătuire similară celei a lui Mercur”, a declarat Anthony Irving în cursul prezentării sale. Un impact puternic ar fi putut arunca NWA 7325 de pe Mercur spre Terra.

Meteoritul NWA 7325 nu seamănă cu nimic din ceea ce a fost descoperit anterior pe Terra, a spus el.

Meteoriţii proveniţi de pe Marte poartă urme ale atmosferei marţiene, ceea ce îi face relativ uşor de identificat. Meteoriţii proveniţi de pe Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din Sistemul Solar, sunt de asemenea distincţi din punct de vedere chimic. În schimb, NWA 7325 nu seamănă cu nicio altă mostră de rocă spaţială studiată până azi.

Irving crede că metoritul a luat naştere şi a fost expulzat de pe o planetă sau alt corp ceresc care a prezentat curgeri de lavă pe suprafaţa sa, la un moment dat în cursul istoriei sale geologice. Există indicii că roca verde s-ar fi putut forma din „spuma” care plutea la suprafaţa magmei topite.

NWA 7325 prezintă o slabă intensitate magnetică - magnetismul care este transmis unei roci  de către câmpul magnetic al unui corp ceresc -, mai slabă decît a oricărei roci cunoscute. Datele obţinute de la sonda Messenger care orbitează în jurul lui Mercur arată că magnetismul slab al planetei se asemănă mult cu cel al NWA 7325. De asemenea, NWA 7325 are un conţinut foarte scăzut de fier, la fel ca şi suprafaţa planetei Mercur, ceea ce sugerează că locul de origine al meteoritului ar fi Mercur ori un corp ceresc foarte asemănător cu aceasta.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa