Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Wikileaks: În anul 1973 ar fi existat o tentativa de asasinare a lui Nicolae Ceausescu

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 09 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 843 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Wikileaks: În anul 1973 ar fi existat o tentativa de asasinare a lui Nicolae Ceausescu

Nicolae Ceausescu ar fi fost tinta unei tentative de asasinare care ar fi fost pusa la cale in anul 1973, potrivit unor documente ale serviciilor de informatii americane, desecretizate si publicate pe site-ul Wikileaks.

Potrivit telegramei care dateaza din data de 23 mai 1973, intr-o zi de miercuri, asasinarea lui Ceausescu ar fi putut avea loc inaintea unei vizite pe care fostul dictator a efectuat-o la Iasi, la inceputul lunii mai 1973, potrivit documentului publicat de Wikileaks.

"Cu toate ca zvonurile sunt foarte vagi, am interceptat ceva discutii despre o posibila tentativa de asasinare impotriva lui Ceausescu in urma cu aproximativ o luna. Un student ugandez care are o sotie romanca si multe contacte romanesti a auzit ca un fel de tentativa de asasinare a fost pusa la cale cu putin inainte de o vizita lui Ceausescu la Iasi (4 mai), presupus in timpul unei vizite a lui Ceausescu in localitatea natala Scornicesti, care nu a fost facuta publica. Tentativa de asasinare ar fi esuat mai degraba din cauza ca a fost prost pregatita de catre cei care ar fi pus-o la cale, decat datorita abilitatilor Securitatii", se arata in telegrama.

Totodata, ambasada britanica la Bucuresti a fost informata de si mai vagi afirmatii in acest sens, care pot fi insa considerate drept o confirmare si care au fost de mai mare interes, deoarece au venit din partea unor surse mai de incredere sau mai bine informate.

Un ofiter britanic a spus ca i-a transmis redactorului-sef adjunct al cotidianului Romania Libera, al doilea cotidian ca marime in epoca comunista, o poveste despre sinuciderea doctorului Schetcher drept posibila motivatie pentru schimbarile din varful Securitatii. Jurnalistul Romania Libera a raspuns ca lucruri mult mai importante si mai semnificative decat cazul Schetcher s-au intamplat, insa a refuzat sa dea alte detalii.

O alta telegrama diplomatica a ambasadei SUA la Bucuresti, dezvaluita de Wikileaks, arata ca Nicolae Ceausescu a tinut piept in 1973 presiunilor Uniunii Sovietice de a trimite trupe in Romania in cadrul exercitiilor militare care aveau loc sub egida Pactului de la Varsovia.

Site-ul Wikileaks a publicat peste 1,7 milioane de documente diplomatice si ale serviciilor de informatii americane, care dateaza din anii '70. Printre acestea, si documente din perioada de activitate a secretarului de stat american Henry Kissinger, care a fost in functie intre 1973 si 1977, in perioada presedintilor Richard Nixon si Gerald Ford.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa