Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Creierul artificial: o provocare sau încercarea noastra de a imita divinitatea ?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 07 Iunie, 2013 | Nr. accesari stire 1147 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Creierul artificial: o provocare sau încercarea noastra de a imita divinitatea ?

Provocarea este mai mult decat ambitioasa, daca tinem seama ca masina capabila sa imite creierul va trebui sa execute functiile a 100 de miliarde de neuroni si 100.000 de miliarde de conexiuni ale acestora, scrie

Live Science. Lucrurile nu sunt deloc simple.

                                                                                

Pentru ca sa nu-si faca nimeni iluzii, un grup de cercetatori de la World Science Festival din New York a organizat recent o dezbatere pe tema creirului artifical. Au fost evidentiate patru obstacole majore care trimit departe in perspectiva solutia completa a problemei:

Creierul nu este un computer

Suntem tentati sa facem asemanari intre computer si creier, dar in realitate lucrurile nu stau deloc asa. In timp ce creierul este un organ biologic, cu celule vii si tesuturi organice care interconecteaza impulsurile electrice, computerul este o colectie de panouri cu legaturi fixe pe baza de coduri digitale si programe.

Creierul a putut realiza deja un computer, capabil sa execute anumite programe, dar invers, daca acest computer ar putea realiza un creier, logica spune ca respectivul creier ar putea construi la randul lui computere capabile sa realizeze creiere, iar acestea noi computere.

Ar rezulta o succesiune la nesfarsit, ceva ce nu a reusit inca (sau n-a incercat) nici natura insasi. Nu ne dam seama de consecintele unui computer, capabil sa reproduca insasi creierul care l-a creat.

Nu dispunem de tehnolgii destul de performante

S-a facut recent o incercare: o celula nervoasa din creier, scanata cu ajutorul microscopului electronic, a fost reeditata perfect in programul unui calculator. Experienta a reusit perfect, dar scanarea creierului intreg are cu totul alte proportii decat cea a unei singure celule nervoase.

Doamna Kristen Harris, neurolog la Universitatea din Austin, Texas, SUA, atentioneaza ca editarea programului pentru o singura celula este echivalenta cu capacitatea unui laptop performant. Aceasta constatare descurajeaza pe oricine ar indrazni sa se gandeasca macar la editarea progamului intregului creier, format dintr-o suta de miliarde de asemenea celule.

Dar nu este suficienta editarea acestor programe. Trebuie editate si conexiunile dintre ele, respectiv alte sute de mii de miliarde de programe. Tehnologiile de care dispunem nu permit asemenea provocare si probabil ca pasul va putea fi facut numai dupa descoperirea unor noi tehnologii care poate nici nu seamana cu cele actuale.

Nu sta totul in reproducerea neuronilor

Exista un salt inca nedescifrat privind trecerea de la functionarea neuronilor - celulele nervoase - si conexiunilor dintre ele, pana la gandirea insasi. Neuronii reprezinta cel mult 15% din celulele aflate la nivelul creierului. Celelalte celule, numite glia, sunt si mai putin studiate, dar rolul lor este esential in functionarea a ceea ce numim inteligenta.

Cercetari facute pe creierul lui Einstein au aratat ca celulele glia erau mai mari si mai complicate decat intr-un creier obisnuit. Chiar daca am avea mijloace sa reproducem functional intregul sistem al neuronilor si conexiunilor dintre ei, ramane neaborata inca problema restului de 85% din materialul cerebral.

Creierul este numai o parte a sistemului nervos

Profesorul Gregory Wheeler, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, atrage atentia ca sistemul cerebral nu poate functiona independent, fiind conectat in primul rand cu cel al maduvei spinarii.

Ca urmare, chiar daca toate celelalte obstacole de care am vorbit anterior ar fi rezolvate, tot n-ar putea fi posibila reproducerea lui in calculator, atat timp cat nu sunt inca introduse celelalte elementele ale organismului.

Aceasta pune de fapt sub semnul intrebarii posibilitatea de a reproduce inteligenta umana in calculator. S-ar putea ca inteligenta sa nu poata fi reprodusa decat impreuna cu intreaga fiinta - ceea ce pana acum n-a facut decat Creatorul. In acest caz, singurul lucru castigat al cercetarilor actuale este acela ca abia poate cunoastem dimensiunea problemei.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa