Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 22 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Enigma morţii lui Iuri Gagarin, primul om în spaţiu, a fost clarificată după 45 de ani!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 17 Iunie, 2013 | Nr. accesari stire 1888 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Enigma morţii lui Iuri Gagarin, primul om în spaţiu, a fost clarificată după 45 de ani!

După mai bine de 40 de ani în care adevărul a fost ascuns, cauza decesului cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, primul om în spaţiu, a fost dezvăluită. Celebrul cosmonaut rus Alexei Leonov a dezvăluit adevărul despre evenimentele ce au avut loc în acea zi tragică.

 Alexei Leonov, cosmonautul care a efectuat prima ieşire în spaţiu pe 18 martie 1965, s-a luptat în ultimii 20 de ani pentru a obţine permisiunea de a dezvălui ce s-a întâmplat cu adevărat cu Yuri Gagarin în martie 1968.

Atunci, Comisia de Stat ce a investigat accidentul (din care a făcut parte şi Leonov) a concluzionat că echipajul aeronavei MiG-15UTI, Iuri Gagarin şi copilotul Vladimir Sereghin, a încercat să evite un obiect străin (o gâscă sau un balon meteorologic) prin efectuarea unei manevre ce a făcut ca avionul să intre în vrie şi să se ciocnească cu solul. Ambii piloţi au murit în urma accidentului.

„Această concluzie este credibilă pentru un civil, însă nu şi pentru un profesionist”, a comentat Leonov. Cosmonautul afirmă că a pledat întotdeauna împotriva ascunderii cauzei reale a decesului lui Gagarin, dorind ca măcar familia acestuia să cunoască adevărul.„

„De fapt, adevărul este altul”, spune Leonov.

 Conform unui raport declasificat de curând, în tragicul accident a mai fost implicată o aeronavă – un avion de vânătoare SU-15 neutorizat, ce a zburat extrem de aproape de aeronava lui Gagarin.

În acea zi tragică, Leonov avea ca sarcină efectuarea unor antrenamente cu paraşuta. Vremea era extrem de proastă, ploaia, vântul şi zăpada făcând imposibil de realizat antrenamentele. Leonov aştepta să primească de la superiorii săi confirmarea că antrenamentele vor fi anulate, când a auzit un zgomot supersonic, urmat la o secundă distanţă de o explozie. În acel moment, cosmonautul şi-a dat seama că ceva grav s-a întâmplat.

„Ştiam că un Su-15 era programat pentru teste în cursul acelei zile, dar acesta trebuia să zboare la o altitudine de 10.000 de metri sau mai mult, nu 450-500 de metri. Era o încălcare a procedurii de zbor”, a comentat Leonov.

Leonov a vorbit în acea zi cu mai mulţi martori care au arătat o machetă a avionului Su-15, spunând că o astfel de aeronavă a apărut din nori cu partea din spate fumegândă şi aprinsă.

„În timp ce ardea, avionul a trecut foarte aproape de Gagarin, învârtindu-i avionul şi trimiţându-l în vrie, mai exact într-o spirală, la o viteză de 750 de kilometri pe oră”, explică Leonov.

Conform raportului scris de Sereghin înainte de accidentul tragic, în cursul zborului de test nu urmau să fie efectuate manevre acrobatice, ci doar manevre simple. După ce acestea au fost efectuate, Iuri Gagarin a transmis către bază mesajul „Nume de cod 645, sarcinile au fost îndeplinite, coborâm”.

„Acela a fost ultimul mesaj pe care l-am auzit de la el. Punctul de control a notat că în acel moment se găsea la o altitudine de 4.200 de metri. 55 de secunde mai târziu, aeronava sa s-a prăbuşit”, a relatat Leonov.

Atunci, Leonov a primit ordinul să se întoarcă la aerodromul Chkalovsky, unde a primit vestea că aeronava lui Gagarin ar fi trebuit să rămână fără combustibil cu 45 de minute în urmă. Cele mai groaznice suspiciuni ale lui Leonov au fost confirmate atunci când au primit vestea că în apropierea satului Novoselovo a fost identificat o aeronavă prăbuşită.

„Am trimis o echipă acolo, ce a identificat rămăşiţele aeronavei şi ale lui Sereghin. Nu au găsit rămăşiţele lui Gagarin, cu excepţia unei genţi şi a cutiei cu hărţi. Aşadar, iniţial ne-am gândit că a reuşit să se catapulteze. Am trimis un batalion de soldaţi care a inspectat pădurea de-a lungul întregii nopţi. Au ţipat după el, dar nu au găsit decât rămăşiţele unui balon. Abia ziua următoare am găsit rămăşiţele lui Iuri Gagarin. L-am identificat după o aluniţă neagră de pe gât pe care o văzusem cu trei zile înainte. Autorităţile au format o comisie pentru a investiga cauza accidentului, iar printre cei invitaţi să ia parte m-am numărat şi eu, alături de Gherman Titov”, a povestit Leonov.

Când Leonov a primit în cele din urmă persimisiunea să vadă raportul oficial, cosmonautul a identificat mai multe inconsecvenţe. O mare problemă o reprezenta chiar raportul întocmit de Leonov: acesta purta numele său, dar scrisul nu-i aparţinea, iar faptele descrise nu erau adevărate.

„Am văzut că era scris că distanţa dintre cele două sunete era de 15-20 de secunde, nu de 1-2 secunde, aşa cum relatasem eu”, spune Leonov.

Cu ajutorul computerelor, o nouă investigaţie a putut să înţeleagă cauza exactă ce a făcut ca aeronava lui Gagarin să se prăbuşească cu o viteză foarte mare. Pentru a vedea ce a cauzat decesul lui Gagarin, anchetatorii au introdus în computer durata căderii, 55 de secunde, şi viteza de 750 km/h cu care se deplasa aeronava.

„Am folosit un computer pentru a identifica traiectoria care să explice acest interval de 55 de secunde. Rezultatul a fost o spirală adâncă. Un MiG-15UTI poate intra într-o astfel de spirală dacă o aeronavă mai mare şi mai grea trece prea aproape de el şi-l întoarce. Exact aceasta este cauza morţii lui Gagarin. Traiectoria identificată este singura ce se potriveşte cu ceilalţi parametri cunoscuţi”, spune Leonov.

„Cred că unul din motivele pentru care autorităţile au decis să ascundă adevărul este pentru că nu au vrut să recunoască că o asemenea eroare a putut avea loc atât de aproape de Moscova”, a spus Leonov.

Raportul oficial arată că „generalul Zapolskiy” a vorbit cu pilotul aeronavei Su-15, în urma discuţiei reieşind clar că acesta era vinovat de circumstanţele care au dus la producerea accidentului.

Cu toate acestea, numele pilotului responsabil de moartea lui Gagarin rămâne neştiut. Păstrarea anonimatului a fost una din condiţiile pe care Leonov a trebuit să le respecte pentru a i se acorda permisiunea de a dezvălui adevărata cauză a decesului.

Tot ce se ştie este că pilotul are astăzi 80 de ani şi se găseşte într-o stare de sănătate precară.

„Am fost rugat să nu-i dezvălui numele. A fost un pilot de vânătoare foarte bun şi nu va rezolva nimic dacă îi spun numele”, a comentat Leonov.

Nikolay Stroev, Director Adjunct al Comisiei Militare-Industriale a URSS, a spus că accidentul nu a fost provocat cu intenţie de pilot, care nu a văzut cealaltă aeronavă în nori în timp ce se deplasa la o viteză supersonică.

Misterul decesului lui Iuri Gagarin a dus, de-a lungul timpului, la elaborarea mai multor teorii ale conspiraţiei, printre ipotezele postulate de public numărându-se cea a sinuciderii şi chiar a unei coliziuni cu un OZN.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa