Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 19 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cea mai misterioasă carte din lume pe cale de a fi descifrată

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 26 Iunie, 2013 | Nr. accesari stire 816 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cea mai misterioasă carte din lume pe cale de a fi descifrată

O carte misterioasă ce conţine scrisuri şi imagini pe care unii le-au considerat lipsite de sens este acum mult mai aproape de a fi descifrată după mai bine de un secol de mister. Un om de ştiinţă anunţă că a descoperit tiparuri lingvistice în Cartea Voynich, acesta fiind un pas crucal în descifrarea limbilor misterioase.

 Mesajul din „cel mai misterios manuscris medieval” a dat de furcă criptografilor, matematicienilor şi lingviştilor timp de mai bine de un secol. De aceea, mulţi experţi au considerat că manuscrisul este o păcăleală. Acum, însă, un nou studiu publicat în jurnalul Plos One sugerează că misteriosul manuscris are un mesaj real.

Oamenii de ştiinţă anunţă că au descoperit tipare lingvistice ce sugerează prezenţa unor cuvinte cu înţeles în text.

De-a lungul timpului, numeroşi experţi au dezbătut dacă textul criptat are vreun înţeles sau nu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, manuscrisul a fost analizat chiar şi de cei mai buni spărgători de coduri, ce au reuşit să descripteze mesajele forţelor inamice, însă care nu au reuşit să descifreze sensul cuvintelor din Manuscrisul Voynich.

Cartea datează din jurul anilor 1404-1438, însă aceasta a fost necunoscută timp de 500 de ani, fiind descoperită în 1912, atunci când un anticar numit Wilfrid Voynich a cumpărat-o, alături de alte publicaţii vechi, din Italia.

 Cernelurile folosite şi numeroase alte indicii sugerează că manuscrisul datează, într-adevăr, din perioada Renaşterii. Cartea este scrisă în acelaşi stil ca numeroase alte cărţi contemporane pe tema ierburilor ce tratează numeroase afecţiuni.

Manuscrisul este mult mai complex decât falsurile din acea perioadă, care nu prezentau nici pe departe acelaşi grad de efort. Pe baza analizei ilustraţiilor, manuscrisul pare să fie o carte ştiinţifică, cu remedii pe bază de plante, desene astronomice şi ilustraţii detaliate. Cartea conţine 240 de pagini, cu anumite pagini lipsă, iar experţii cred că iniţial avea aproximativ 272 de pagini.

 Cartea este foarte bizară: pe lângă faptul că este scrisă într-o scriere necunoscută şi indescifrabilă, ilustraţiile sunt şi ele un mister. Multe plante par să fie inventate sau hibrizi din plante deja existente. De exemplu, rădăcinile nu se potrivesc cu plantele desenate deasupra lor.

Marcelo Montemurro, un specialist în fizică teoretică de la Universitatea Manchester din Marea Britanie, a petrecut mulţi ani analizând tiparele lingvistice ale manuscrisului, sperând să-i descifreze misterul. Acum, specialistul afirmă că noua cercetare aduce mai aproape de realitate această posibilitate.

 „Textul este unic, nu există lucrări similare şi toate încercările de a decodifica vreun mesaj din text au eşuat. Nu este uşor să spunem că textul este lipsit de sens, pentru că prezintă o structură lingvistică”, spune Montemurro.

Dr. Montemurro şi colegii săi au folosit o metodă statistică computerizată pentru a analiza textul, această metodă fiind eficientă în studierea altor limbi. Cercetătorii au analizat modul în care cuvintele erau aranjate pentru a extrage cuvintele cu conţinut.

„Există numeroase dovezi ce atestă că acele cuvinte ce au conţinut tind să apară în text grupate, unde este nevoie de ele”, explică specialist.

„De-a lungul textelor lungi, cuvintele tind să lase o semnătură statistică. Atunci când subiectul se schimbă, este nevoie de alte cuvinte. Reţelele semantice pe are le-am obţinut arată clar că acele cuvinte înrudite tind să împărtăşească similarităţi de structură. Acest lucru se întâmplă şi în lmbile reale”, spune expertul.

 Deşi a identificat un tipar, sensul cuvintelor continuă să fie un mister. Deoarece minţile luminate ale planetei nu au reuşit să descifreze acest text de-a lungul unui secol, unii experţi cred că singura explicaţie plauzibilă este că manuscrisul este o păcăleală.

Gordon Rugg, un matematician de la Universitatea Keele, se numără printre aceşti experţi. El afirmă că noul studiu nu elimină posibilitatea unui fals. „Acest studiu nu este neapărat ceva nou. De câteva decenii este acceptat că proprietăţile statistice ale limbajului din manuscrisul Voynich sunt similare, dar nu identice, celor ale limbilor reale. Nu cred că sunt şanse mari ca manuscrisul Voynich să ascundă o limbă neştiută, pentru că sunt prea multe trăsături alte textului care nu se aseamănă cu nicio altă limbă”, spune Rugg.

Cu toate acestea, doctorul Montemurro este convins că ipoteza unui fals nu poate explica tiparele semantice pe care le-a identificat în cercetarea sa. Specialistul este conştient că analiza sa lasă fără răspuns numeroase întrebări, cum ar fi dacă textul reprezintă o variantă codată a unei limbi existente sau dacă este o limbă inventată.

„După acest studiu, orice teză ce susţine ipoteza unui fals trebuie să ofere o explicaţie pentru această structură sofisticată. Până acum, acest lucru nu a fost realiat”, spune Montemurro.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
ACUMA LA TV 19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa