Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 13 Decembrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cum reuşesc spionii britanici să intercepteze convorbirile elveţienilor

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 28 Iunie, 2013 | Nr. accesari stire 1135 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cum reuşesc spionii britanici să intercepteze convorbirile elveţienilor

Fibra optica se bucura de o reputatie buna in ceea ce priveste siguranta informatiei, insa s-ar parea ca serviciile britanice au reusit sa intercepteze comunicarile elvetiene prin intermediul cablurilor submarine ce leaga Europa de Statele Unite.

Un cablu de fibra optica submarin a constituit in ultimul timp subiectul multor discutii. Este vorba de TAT-14, cablu transatlantic de telecomunicatii, adevarata autostrada de informatii, care ruleaza sub Oceanul Atlantic si leaga din 2001 cele doua continente, Europa si America.

Sub forma unui cablu cu o grosime de cinci centimetri, compus din opt fibre optice, aceasta retea este de doua pana la patru ori mai rapida decat predecesoarele, dar nu mai sigura, noteaza 24 heures.

Serviciile Secrete ale Majestatii Sale

Pe traseul cablului submarin, ce va reiesi la Tuckerton (New Jersey), se afla fermecatorul orasel Bude din nordul Cornwal (Anglia). O localitate in curs de a deveni celebra nu numai pentru arhitectura-i tipica, ci si pentru apropierea de o statie de antene satelit gestionata de Serviciile Secrete ale Majestatii Sale.

Aceste "urechi mari" instalate in oraselul port Bude nu sunt indreptate doar spre cer, deoarece Government Communications Headquarters (GCHQ), serviciile responsabile cu interceptarea comunicarilor, spionau TAT-14 (cablul de fibra optica submarin ce pleca apoi spre America), dupa cum explica publicatia "Suddeutche Zeitung".

Filtru urias de informatii

Cablul submarin TAT-14, care face parte din consortiul Swisscom (furnizor de telecomunicatii-Elvetia) ce s-a ocupat de implementarea sa, era considerat in momentul punerii in functiune in 2001ca tehnologia de cel mai inalt nivel, dar si-a pierdut repede din aura, mai ales dupa doua esecuri in noiembrie 2003.

In plus, s-ar parea ca serviciile britanice au pus sub ascultare conversatiile telefonice dintre Elvetia si SUA, printre altele, a adaugat recent cotidianul german "Tages Anzeiger".

Activitatea de spionaj nu afecta decat Swisscom, dar, probabil, si toate informatiile care plecau din Geneva si Zurich spre destinatii anglo-saxone.

Nu exista cai precise, insa fluxul de informatii se indrepta spre SUA, trecand obligatoriu prin Paris sau Frankfurt, inainte de a lua directia spre Lumea Noua prin cablurile submarine.

Swisscom "nu dispune de nicio informatie referitoare la accesul neautorizat al retelei TAT-14". Si, dupa cum aminteste purtatorul sau de cuvant, Carsten Roetz, gigantul albastru "nu livreaza nicio informatie autoritatilor straine".

Swisscom se distanteaza de TAT-14

Swisscom era direct implicat in TAT-14 pana in 2005, insa in prezent nu pastreaza decat legaturi indirecte prin intermediul societatii belgiane Bics.

Partea detinuta de Bics in TAT-14 este necunoscuta, dar serviciul tehnic ce inregistreaza apelurile societatilor elvetiene si adresa Bics din Berna se afla pe aceeasi strada cu cea a Serviciilor de informatii ale Confederatiei Elvetiene (SRC), care n-a dorit sa reactioneze.

De altfel, Edward Snowden, fost consultant NSA, dezvaluise deja programul britanic de supraveghere denumit "Tempora", ce da posibilitatea GCHQ sa intercepteze informatiile de la 200 de fibre optice pe care le numara regatul.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
ACUMA LA TV 21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa