Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 22 August, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Un "proiectil" de 20 kg ne va ajuta să explorăm lumile îngheţate ale Sistemului Solar

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 15 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 1522 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Un

Inginerii britanici au testat cu succes o nouă tehnologie, cu ajutorul căreia oamenii ar putea explora Sistemul Solar, mai ales corpurile cereşti acoperite de calote masive de gheaţă, cum este Europa, satelitul lui Jupiter.

 Pentru a simula impactul cu asemenea corpuri cereşti, inginerii au studiat impactul acestui proiectil cu un bloc de gheaţă de 10 tone: proiectilul a lovit obstacolul cu viteza de 340 m/s, spulberând gheaţa într-un nor de zăpadă, şi a rămas intact.

Cercetătorii cred că acesta ar putea fi un mod fiabil şi ieftin de a trimite instrumente de explorare pe alte obiecte spaţiale din Sistemul Solar; ar putea fi vorba despre seismometre pentru a studia interiorul planetei Marte sau un laborator de chimie organică, în miniatură, pentru a căuta viaţă pe sateliţii de gheaţă ai lui Jupiter.

Specialiştii au în vedere trimiterea mai multor astfel de proiectile, poate legate între ele printr-o reţea de senzori şi răspândite pe o arie mai largă, sub suprafaţa planetei.

Un astfel de proiectil, numit penetrator, are unele avantaje faţă de landerele obişnuite – vehicule de explorare care trebuie să-şi încetinească viteza înainte de a asoliza pe un alt corp ceresc. Penetratoarele pot pătrunde în substrat până la 3 metri adâncime, fără să fie nevoie de foraje suplimentare, şi pot fi trimise cu uşurinţă, mai multe odată, de pe o singur vehicul orbital.

Ele au sisteme speciale de resorturi care protejează componentele din interior – instrumentele de măsură – de consecinţele impactului; tot în acest scop, componentele electronice sunt acoperite cu un înveliş de răşini sintetice, iar golurile sunt umplute cu bile de sticlă. În afară de rezistenţa la impact, aceste mini-laboratoare trebuie să fie construite astfel încât să poată opera la temperaturi foarte scăzute.

Tehnologia a fost pusă la punct sub conducerea inginerilor companiei QuinetiQ şi a stârnit interesul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care are vedere o eventuală utilizare a ei pentru explorarea unor obiecte spaţiale din Sistemul Solar, în căutarea urmelor de viaţă microbiană.

Unul dintre corpurile cereşti cele mai promiţătoare din acest punct de vedere este satelitul jovian Europa, care are la suprafaţă un ocean de apă lichidă acoperit de o crustă groasă de gheaţă. Dar şi planetele care au la suprafaţă un sol nisipos ar putea fi explorate în acest mod.

Este esenţial ca instrumentele să poată pătrunde câţiva metri sub suprafaţă, deoarece, dacă există viaţă altundeva în Sistemul Solar, e foarte probabil ca ea să se fi refugiat la o oarecare adâncime în sol, pentru a fi protejată de radiaţiile intense.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa