Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 03 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

TRAGEDIE feroviară în Spania: Cel puţin 69 de morţi şi 143 de răniţi. Accidentul, CEL MAI GRAV din ţară din ultimele decenii.

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 25 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 601 ori | Comentarii stire 0 comentarii

TRAGEDIE feroviară în Spania: Cel puţin 69 de morţi şi 143 de răniţi. Accidentul, CEL MAI GRAV din ţară din ultimele decenii.

Cel puţin 69 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în urma deraierii unui tren miercuri la Santiago de Compostel, în nord-vestul Spaniei, conform bilanţului transmis de preşedintele regiunii Galicia, Alberto Nunez Feijoo, premierului Mariano Rajoy. Feijoo a descris locul tragediei drept o "scenă infernală".

UPDATE 05:50 - Cel puţin 69 de morţi în urma celui mai grav accident feroviar din ultimele decenii în Spania

Cel puţin 69 de persoane au murit iar alte aproximativ 143 au fost rănite când un tren de călători a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, mai multe vagoane ieşiind de pe şine şi prăbuşindu-se unul peste altul într-o scenă "dantescă", relatează AFP.

Echipele de salvare au recuperat 65 de corpuri din rămăşiţele trenului, iar alte patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului, adăugând că "anumite zone" ale trenului nu au fost încă cercetate.

"Acestea sunt încă cifre provizorii însă sunt 60 de morţi", declarase pentru AFP un purtător de cuvânt al prefecturii, adăugând că "111 răniţi au fost identificaţi în timp ce alţi 15 sau 20 nu au putut fi identificaţi".

"Un vagon este distrus" iar "cadavrele sunt pe şine", a declarat anterior preşedintele regiunii, vorbind de o scenă "dantescă" şi raportând aproximativ 200 de răniţi.

"Am auzit ca un tunet. Era ca şi cum ar fi fost cutremur", a povestit pentru AFP un martor în vârstă de 39 de ani, Francisco Otero, care se afla la momentul accidentului în casa părinţilor săi, în apropierea căii ferate.

"Am ajuns acolo un minut mai târziu. Primul lucru pe care l-am văzut a fost cadavrul unei femei. Asta m-a impresionat foarte mult. Nu mai văzusem niciodată în viaţa mea un cadavru", a adăugat acesta, contactat prin telefon. "Mai presus de toate, ce m-a impresionat cel mai mult a fost liniştea deplină. Era de asemenea puţin fum şi un mic incendiu".

"Totul era ireal. Erau vecini care se apropiau, încercau să scoată oamenii blocaţi în vagoane, cu dalte, mese şi în sfârşit au reuşit cu un fierăstrău".

Patru vagoane erau răsturnate pe şine, dintre care unul era complet distrus, prăbuşit peste un altul, iar fum şi flăcări ieşeau din tren.

"Se pare că în curbă trenul a început să se încline, ne-am balansat şi mai multe vagoane au intrat unul în altul", a povestit un martor, citat de postul de radio Cadena Ser.

Trenul a deraiat la ora locală 20:42 (21:42, ora României) "dintr-o cauză nedeterminată", conform unui purtător de cuvânt al companiei feroviare Renfe.

"A fost o deraiere foarte violentă", "nu avem niciun indiciu care să ne permită să vorbim de altceva" în afară de un accident, a declarat prefectul Galiciei, Samuel Juarez, pentru Cadena Ser, aparent respingând ipoteza unui atentat.

Accidentul s-a produs înainte de sărbătoarea sfântului Santiago, sfântul patron al galicienilor, o sărbătoare tradiţională în această regiune. Toate ceremoniile prevăzute la Santiago cu ocazia acestei zile au fost anulate de autorităţile locale.

Foarte rapid, convoaie de ambulanţe cu girofarurile aprinse s-au format de-a lungul locului accidentului, într-o cursă împotriva morţii pentru a încerca să evacueze cât mai mulţi răniţi. La căderea nopţii, toate străzile din împrejurimi erau pline de ambulanţe în timp ce pe şine salvatorii îşi continuau operaţiunile la lumina reflectoarelor şi a vehiculelor din jur.

"Ultimele evacuări ale răniţilor sunt în curs iar identificarea morţilor continuă", a declarat la începutul nopţii vicepreşedintele regiunii, Alfonso Rueda.

Televiziunea arăta imagini cu un bărbat de vârstă mijlocie, care purta o câmaşă albă, cu faţa acoperită de sânge şi valiza în mână, căruia un poliţist părea să îi indice încotro să se îndrepte.

Imaginile arătau de asemenea mai multe cadavre, descoperite sau acoperite. Salvatorii îmbrăcaţi în veste galbene, de la Renfe sau de la Crucea Roşie, înarmaţi cu dalte, încercau să îşi croiască drum printre metalul contorsionat pentru a ajunge la răniţi.

"O clădire a fost rezervată de către municipalitate pentru a oferi asistenţă familiilor, sunt acolo psihologi la dispoziţia lor şi vor primi de asemenea informaţii", a declarat purtătoarea de cuvânt a primăriei din Santiago, Maria Pardo, în timp ce autorităţile locale au lansat un apel către donatorii de sânge.

Liderul guvernului spaniol, Mariano Rajoy, nativ din Santiago de Compostela, este aşteptat joi dimineaţă la faţa locului. "Vreau să îmi exprim afecţiunea şi solidaritatea cu victimele groaznicului accident de tren din Santiago", a declarat Mariano Rajoy într-un mesaj postat pe Twitter.

"Nu sunt mai puţini de 35 de morţi", declarase anterior Alberto Nunez Feijoo pentru postul de radio Cadena Ser, adăugând că există 200 de răniţi şi vorbind despre o "scenă infernală".

Cotidianul El Pais raporta anterior cel puţin 24 de morţi iar El Mundo cel puţin 30 de morţi, pe baza observaţiilor de la faţa locului care arată cadavre în jurul vagoanelor răsturnate.

Agenţia de presă spaniolă Efe transmitea că cel puţin 50 de persoane au fost rănite, conform unor surse medicale şi din cadrul poliţiei.

Presa locală transmite că accidentul este cel mai grav din ultimele patru decenii în Spania.

Toate cele 13 vagoane au ieşit de pe şine, iar patru vagoane s-au răsturnat complet.

Imaginile arătau zeci de membri ai echipelor de intervenţii în jurul vagoanelor răsturnate. Ţinta acestora la acel moment era scoaterea persoanelor aflate încă blocate în vagoane.

Imaginile arătau pasagerii întinşi pe pământ fiind trataţi de salvatori, precum şi câteva cadavre în apropierea şinelor.

"Se pare că într-un viraj trenul a început să se răstoarne, ne-am balansat de mai multe ori şi mai multe vagoane au intrat unele în altele", a povestit un martor, citat de postul de radio Cadena Ser.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa