Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

"Viitorul cometei ISON nu pare prea luminos"

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 01 August, 2013 | Nr. accesari stire 954 ori | Comentarii stire 0 comentarii


Astronomii ce au planificat să se întâlnească în cursul acestei săptămâni pentru a discuta planurile de observarea cometei ISON ar putea să nu mai aibă un subiect de discuţie. De ce? Este posibil ca aşa-numita „cometa secolului” să se fi „stins”.

„Viitorul cometei ISON nu pare prea luminos”, a comentat astronomul Ignacio Ferrin de la Universitatea Antioquia din Columbia.

Calculele efectuate de Ferrin arată că ISON, ce se deplasează spre soare cu o viteză de 25,8 kilometri pe secundă, nu s-a mai luminat de la jumătatea lunii ianuarie. Acest lucru s-ar putea datora faptului că nu mai are particule de gheaţă, deoarece acestea se topesc pe măsură ce cometa se apropie de Soare, creând astfel o coadă lungă şi străluctoare.

O altă ipoteză susţine că ISON ar fi acoperită într-un strat de praf de silicat care acoperă vaporii de apă şi celelalte gaze care fac cometa să fie strălucitoare.

„Cometa ISON este nemişcată de mai bine de 132 de zile.. o reuşită ciudată”, scrie Ferrin în lucrarea trimisă spre publicare în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society şi care a fost postată online pe arXiv.

Cometa a primit numele ISON de la International Scientific Optical Network, instrumentul ce a ajutat la descoperirea sa în septembrie 2012 de către doi astronomi amatori din Rusia.

Specialiştii se aşteaptă ca pe 28 noiembrie cometa să treacă la doar 1,2 milioane de kilometri de Soare. Această trecere relativ aproape ar putea crea o coadă uriaşă, despre care unii specialişti cred că va putea fi zărită de pe Terra chiar în timpul zilei.

Totuşi, până atunci este neclar dacă această cometă va supravieţui trecerii. La o asemenea distanţă de Soare, cometa va atinge temperaturi de 2.700 de grade Celsius – adică suficient de fierbinte pentru a topi plumbul. De asemenea, cometa ar putea fi descompusă de atracţia gravitaţională a soarelui.

Oamenii de ştinţă cred că locul de origine al acestei comete este norul Oort, o zonă de roci îngheţate ce orbitează Soarele la o distanţă de aproximativ 50.000 de ori mai mare decât orbita Pământului. Calculele specialiştilor arată că ISON efectuează primul – şi foarte probabil, ultimul – voiaj în partea interioară a sistemului nostru solar.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa