Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 29 Noiembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

De ce doar unii oameni îşi amintesc ce visează?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 15 August, 2013 | Nr. accesari stire 755 ori | Comentarii stire 1 comentarii

De ce doar unii oameni îşi amintesc ce visează?

Oamenii care reuşesc să îşi amintească ce visează au tendinţa, ca atunci când sunt treji să răspundă mai puternic în momentul îşi aud numele strigat, comparativ cu restul oamenilor, spun cercetătorii.

Toată lumea visează în timpul somnului, dar nu toţi ne amintim şi cum s-a petrecut această „escapadă mentală”. Pentru a afla de ce doar unii oameni îşi amintesc visele, oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în care activitatea electrică a 36 de indivizi a fost monitorizată cu ajutorul unui encefalograf. În timpul testelor, participanţii au ascultat melodii pe fundal şi ocazional îşi auzeau propriul nume pronunţat de altcineva.

Măsurătorile au fost realizate atât în timp ce subiecţii dormeau, cât şi atunci când aceştia erau treji.

Jumătate dintre participanţi declaraseră înainte de studiu că îşi pot aminti visele aproape în fiecare dimineaţă, în timp ce restul indivizilor îşi aminteau visele doar o dată sau de două ori pe lună. 

În timpul somnului, ambele grupuri au înregistrat schimbări similare la nivelul activităţii cerebrale atunci când participanţii auzeau numele (în timpul somnului, înregistrările cu numele participanţilor erau redate la un volum scăzut pentru a nu-i trezi).

În schimb, atunci când erau treji şi se auzeau strigaţi, participanţii care îşi aminteau cu uşurinţă visele înregistrau o scădere mai pronunţată a undei cerebrale numite alpha, comparativ cu restul subiecţilor.

„A fost surprinzător să vedem o diferenţă între aceste grupuri în timp ce ei reprezentanţii lor erau treji”, a mărturisit cercetătorul Perrine Ruby, specialist în neuroştiinţe.

Acesta a explicat că diferenţe ar putea reflecta variaţiile de la nivelul creierului şi ar putea avea un rol în modul în care doarme fiecare individ.

Cine sunt cei care îşi pot aminti visele?

Una dintre cele mai cunoscute teorii sugerează că o scădere a undei alpha indică faptul că există regiuni din creier cărora li se inhibă capacitatea de a răspunde la stimulii din exterior. Studiile au indicat că atunci când oamenii aud un sunet neaşteptat sau când îşi deschid ochii, li se activează mai multe regiuni din creiere.

În studiu, aşa cum era de aşteptat, ambele grupuri au înregistrat o scădere a undelor alpha atunci când subiecţii au fost strigaţi pe nume. Însă cei care aveau capacitatea de a-şi aminti des visele manifestau o scădere mai prelungită, lucru care ar putea sugera faptul că atunci când îşi aud numele, creierii lor devin mai activi.

Cu alte cuvinte, s-ar putea ca, atunci când sunt treji, cei care au capacitatea de a-şi aminti des visele să îşi activeze mai multe regiuni din creier în momentele în care procesează sunete, comparativ cu indivizii care îşi amintesc rar ce au visat.

În timp ce oamenii dorm, undele alpha se comportă în mod opus, aducă au tendinţa de a creşte atunci când individul îşi aude numele. Oamenii de ştiinţă nu ştiu exact motivul pentru care se produce acest fenomen, dar ei presupun că s-ar putea ca el să apară pentru a proteja creierul de întreruperile provocate de diferite sunete în timpul somnului.

De asemenea, specialiştii au constatat şi că cei care îşi amintesc des visele se trezesc mult mai des în timpul nopţii. În medie, ei au stat treji în timpul nopţii cam 30 de minute, în timp ce participanţii care tindeau să îşi amintească rar visele au stat doar 14 minute treji. „Cu toate acestea, pentru ambele grupuri, intervalul de timp a fost unul normal”, a explicat Ruby.share - facebook    share - twitter
DRUMUL CATRE TINE INSUTI a postat: Vineri, 16 August, 2013, 09:59 urmatorul comentariu:
hmmmm http://psihoamuzament.blogspot.ro/2013/07/la-doctor-sunt-perfect-normal.html
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
ACUMA LA TV 16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa