Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 04 Decembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cercetătorii au reconstruit o inimă de şoarece folosind celule de om

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 15 August, 2013 | Nr. accesari stire 711 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cercetătorii au reconstruit o inimă de şoarece folosind celule de om

Într-un experiment în premieră, oamenii de ştiinţă au reuşit să facă inima unui şoarece să bată din nou, după ce înlocuiseră toate celulele acesteia cu celule umane. Reuşita deschide perspective noi în domeniul obţinerii în laborator a organelor necesare pentru transplant.

Proiectul s-a desfăşurat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, SUA, rezultatele fiind publicate în Nature Communications.

Cercetătorii au reuşit să regenereze un organ (restabilind şi funcţia acestuia) cu ajutorul celulele stem pluripotente induse (iPS), ceea ce va contribui la progresul cunoaşterii în mai multe domenii: medicina  regenerativă, transplanturile de organe, testarea unor noi medicamente, înţelegerea modului de dezvoltare a inimii.

Cum s-a desfăşurat proiectul?

    * cercetătorii au pornit de la o inimă de şoarece, menţinută artificial în stare de funcţionare, în condiţii de laborator

    * mai întâi, au decelularizat inima, adică au îndepărtat toate celulele acesteia, folosind diferiţi agenţi chimici, un proces care a durat aproximativ 10 ore.

    * apoi, au repopulat „armătura” rămasă (matricea extracelulară) cu celule  progenitoare cardiovasculare multipotente MCP). Aceste celule au fost obţinute pornind de la celule fibroblastice extrase din piele; celulele fibroblastice au fost transformate în celule stem pluripotente (celule precursoare  care au capacitatea de a se transforma în orice alt tip de celule, în funcţie de condiţii), iar celule stem pluripotente au fost apoi tratate cu anumiţi factori de de creştere pentru a induce transformarea lor în MCP.

MCP au capacitatea de a se diferenţia, ulterior, în 3 tipuri diferite de celule specifice întâlnite în structura inimii  - cardiomiocite, celule endoteliale şi celule musculare netede.

Este pentru prima dată când MCP sunt utilizate pentru regenerarea inimii. Cercetătorii au constatat că matricea extracelulară („armătura” rămasă după decelularizare) transmite celulelor MCP semnale care ghidează transformarea lor în celule specializate, necesare pentru fuccţionarea corectă a inimii.

Prin această metodă, cercetătorii nu numai că au reuşit să reconstruiască structura inimii şoarecelui, dar au izbutit şi să-i restabilească, într-o anumită măsură, funcţia: după câteva săptămâni, inima a început să se contracte, într-un ritm de 40-50 de bătăi pe minut (ritmul normal la şoarece este de 500-700 bătăi pe minut, la om - de 70-80 de bătăi pe minut).

Mai sunt necesare eforturi pentru a face inima să se contracte suficient de puternic pentru a pompa în mod eficient sângele şi pentru a reconstitui corect sistemul electric al inimii, care face posibilă reglarea ritmului cardiac.

În viitor, ar putea fi posibil să se reconstruiască inimi umane printr-o metodă de acest tip: din celule obţinute cu ajutorul unei simple biopsii a pielii s-ar obţine celule MCP care ar putea fi utilizate pentru a „însămânţa” o matrice biologică şi a regenera astfel un organ ce va putea fi apoi transplantat.

De asemenea, metoda ar putea fi folosită în laborator pentru a obţine modele ale inimii, utile pentru a testa efectele diferitelor medicamente sau pentru a urmări dezvoltarea inimii la embrion şi făt.

Ţelul următor al cercetătorilor este să afle dacă e posibilă obţinerea unei porţiuni de muşchi cardiac, ce ar putea fi folosită pentru înlocuirea unei regiuni lezate a inimii.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
ACUMA LA TV 16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa