Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

De ce a fost construit cel mai vechi templu din lume? Misterul pare să fie descifrat de o nouă cercetare

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 19 August, 2013 | Nr. accesari stire 862 ori | Comentarii stire 0 comentarii

De ce a fost construit cel mai vechi templu din lume? Misterul pare să fie descifrat de o nouă cercetare

Cel mai vechi templu din lume, Göbekli Tepe (aflat în sudul Turciei), ar fi putut fi construit pentru a venera „Steaua Câine”, Sirius.

Göbekli Tepe reprezintă o infirmare a ideii unei „revoluţii neolitice”, care susţine că invenţia agriculturii i-a stimulat pe oameni să construiască aşezări şi să dezvolte civilizaţia, arta şi religia. Nu există nicio dovadă a agriculturii în apropiere de templu, sugerând că, în acest caz, religia şi-a făcut prezenţa prima.

„Am descoperit numeroase situri contemporane care erau aşezări ale vânătorilor-culegători. Göbekli Tepe este un sanctuar pentru oamenii ce trăiau în aceste aşezări”, spune Klaus Schmidt, arheolog şef ce coordonează acest proiect în cadrul Institutului Arheologic German din Berlin.

Cu toate acestea, specialiştii nu ştiu încă ce tip de religie caracteriza acest templu. Giulio Magli, un arheoastronom de la Universitatea Politehnică din Milano, a privit cerul pentru a obţine un răspuns. De altfel, şi stâlpii templului de la Stonehenge din Marea Britanie sugerează că ar fi putut construit ca un observator astronomic, poate cu scopul de a venera Luna.

Magli a simulat cerul care ar fi fost vizibil din Turcia în perioada în care a fost construit Göbekli Tepe. De-a lungul mileniilor, poziţia stelelor pe cer se schimbă datorită faptului că Terra „se clatină” pe măsură ce se învârte în jurul axei sale. Stelele care sunt lângă orizont vor răsări şi apune în puncte diferite şi pot chiar să dispară complet, ca să reapară câteva mii de ani mai târziu.

Astăzi, Sirius poate fi văzută de aproape oriunde din lume drept cea mai strălucitoare stea observată cu ochiul liber (cu excepţia Soarelui) şi este totodată cel de-al patrulea obiect de pe cerul nocturn ca luminozitate, după Lună, Venus şi Jupiter. Sirius este atât de vizibilă, explică Magli, încât răsăritul şi apusul său reprezentau baza calendarului străvechi al egiptenilor. La latitudinea templului Göbekli Tepe, Sirius ar fi fost sub orizont până în jurul anului 9300 î.e.n., când ar fi devenit deodată vizibilă.

„Propun că acest templu a fost construit pentru a urmări «naşterea» acestei stele”, spune Magli. „Vă puteţi imagina că apariţia unui nou obiect pe cer ar fi putut genera chiar şi o nouă religie”, spune specialistul.

Folosind hărţile existente ale Göbekli Tepe şi imagini ale regiunii obţinute din satelit, Magli a desenat o linie imaginară între şi paralelă celor doi megaliţi aflaţi în interiorul fiecărei îngrădituri. Trei dintre inelele excavate par să fie aliniate cu punctele de pe orizont în care Sirius a răsărit în 9100 î.e.n., 8750 î.e.n. şi 8300 î.e.n.

Magli subliniază că rezultatele sunt preliminarii. Pentru efectuarea unor calcule mai precise este nevoie de un studiu complet efectuat cu instrumente precum un teodolit, ce permite măsurarea unghiurilor orizontale şi verticale. De asemenea, secvenţa în care au fost construite structurile nu este cunoscută, astfel că este greu de spus dacă inelele au fost construite pentru a urmări Sirius pe măsură ce răsărea din puncte diferite ale orizontului.

Excavaţiile aflate în desfăşurare ar putea contrazice ipoteza unei semnificaţii astronomice, spune Jens Notroff de la Institutul Arheologic German din Berlin. „Încă dezbatem dacă îngrăditurile de la Göbekli Tepe erau cu sau fără acoperiş. Dacă aveau acoperiş, atunci, desigur, era cam dificil ca acest templu să fi fost folosit pentru monitorizarea cerului”, a concluzionat specialistul.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
ACUMA LA TV 11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Warning: chmod(): No such file or directory in /home/r39621bari/public_html/core/sysplugins/smarty_internal_write_file.php on line 50