Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Care este secretul mamiferului ce încalcă legile naturii referitoare la longevitate?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 21 August, 2013 | Nr. accesari stire 673 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Care este secretul mamiferului ce încalcă legile naturii referitoare la longevitate?

Regula potrivit căreia cu cât eşti mai mare cu atât trăieşti mai mult, valabilă pentru mamifere, nu se aplică şi liliacului lui Brandt, un animal minuscul, care, în ciuda faptului că are o greutate de doar câteva grame, poate să trăiască până la 40 de ani, graţie hibernării, discreţiei şi geneticii.

Pe parcursul evoluţiei, liliecii formează una dintre speciile care au reuşit cel mai bine. Ei s-au diversificat atât de mult, încât reprezintă aproape 20% din totalul speciilor de mamifere, sunt singurele specii de mamifere care şi-au dezvoltat capacitatea de a zbura şi printre puţinele care dispun de un sonar, informează AFP.

Aceste animale reprezintă şi o sfidare a legilor naturii, care par să indice o corelaţie strânsă între masa corporală şi longevitate. Dintre toate speciile de liliac, liliacul lui Brandt (Myotis brandtii) deţine recordul în ceea ce priveşte speranţa de viaţă - 41 de ani.

Altfel spus, un animal atât de mic, care are o greutate de doar 4-8 grame la vârsta adultă, poate să trăiască la fel de mult ca o vacă sau un cal şi rivalizează din acest punct de vedere cu delfinii.

Cercetătorii au analizat genomul liliacului lui Brandt şi au descoperit o serie de adaptări genetice care ar putea să explice talia redusă a animalului şi longevitatea sa excepţională.

Acest liliac insectivor a dezvoltat într-adevăr "modificări unice" în secvenţa genetică care administrează receptorii hormonului de creştere şi cei ai unui alt hormon (IGF-1) înrudit. O mutaţie similară provoacă o formă de nanism la oameni şi la şoareci, explică autorii acestui studiu, publicat în revista britanică Nature Communications.

Însă asocierea acestor gene cu hibernarea, un ritm de reproducere foarte lent şi un mod de viaţă deosebit de discret în peşteri izolate - comportamente înscrise tot în gene - permit liliacului lui Brandt să ajungă la vârste atât de înaintate, au subliniat autorii studiului.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
ACUMA LA TV 11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa