Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Când a devenit Pământul o „planetă albastră”, primitoare pentru viaţă?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 02 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 2467 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Când a devenit Pământul o „planetă albastră”, primitoare pentru viaţă?

Terra a devenit o planetă acoperită de oceane – şi, astfel, potenţial ospitalieră pentru viaţă – mult mai devreme decât credeam, susţine un grup de oameni de ştiinţă germani.

Perioada primelor 600 de milioane de ani de existenţă a planetei noastre poartă numele de Hadean – de la numele zeului Hades din mitologia greacă, zeul Infernului.

„În mod tradiţional, această perioadă din istoria Pământului este văzută ca una în care planeta noastră, recent formată şi fierbinte, era infernală şi de nelocuit”, spune Judith Coggon de la Universitatea din Bonn, Germania.

Însă acest „infern” ar fi durat mai puţin decât se credea: analizând roci din Groenlanda, cercetătorii germani au descoperit o anumită „semnătură chimică” specifică mantalei terestre, datând de acum 4,1 miliarde de ani (doar 400 de milioane de ani după formarea planetei) ceea ce sugerează că, pe atunci, condiţiile erau mai asemănătoare cu cele de azi decât se credea anterior.

Modelele computerizate arată că unele elemente chimice, numite siderofile (cu afinitate pentru fier), precum aurul şi platina - care se dizolvă în fier topit –, s-ar fi scufundat în adâncul planetei pe măsură ce s-a format nucleul acesteia, bogat în fier. Şi totuşi, ele sunt relativ abundente la suprafaţă, ceea ce înseamnă că a existat o sursă alternativă din care provin zăcămintele actuale. O ipoteză numită Late Veneer susţine că meteoriţii şi cometele care au lovit Pământul în urmă cu 3,9 miliarde de ani ar fi refăcut „stocul”. Conform acestei ipoteze, cea mai mare din cantitatea de apă a fost furnizată Pământului tot prin acest mecansim, venind din spaţiu sub formă de gheaţă.

Însă rezultatele cercetătorilor germani sugerează că mantaua terestră conţinea deja elemente siderofile încă de acum 4,1 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că evenimentul Late Veneer şi formarea oceanelor Terrei ar fi survenit mai devreme, poate acum 4,3 miliarde de ani: roci de această vârstă, descoperite anul trecut, indică faptul că, la vremea când s-au format ele, mantaua terestră era deja bogată în asemenea elemente.

Dacă este aşa, înseamnă că Pământul şi-a dobândit oceanele la numai 200 de milioane de ani după ce s-a format, ceea ce repune în discuţie şi data posibilă a apariţiei vieţii.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa