Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cel mai profund mister al Universului, descifrat cu o cameră de 570 de megapixeli?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 09 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 878 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cel mai profund mister al Universului, descifrat cu o cameră de 570 de megapixeli?

Cu 15 ani in urma, lumea stiintei a fost zguduita de descoperirea ca galaxiile indepartate pareau ca se deplaseaza intr-un ritm tot mai accelerat. Acum, oamenii de stiinta au pornit ofensiva descifrarii celui mai profund mister al Universului, energia intunecata, cu ajutorul unei camere digitale gigantice, care are o rezolutie de 570 de megapixeli.

Cercetatorii au constatat existenta unei forte de respingere misterioasa, energia intunecata care strabate Universul, potrivit Washington Post.

Camera foto digitala, care este cel mai puternic aparat foto din lume, a fost construita la Fermilab, in cadrul Departamentului energiei din Illinois, SUA. Proiectarea si construirea acestei camere digitale a durat zece ani si a costat 50 de milioane de dolari.

Ea este de aproximativ 100 de ori mai performanta decat aparatul de fotografiat al unui smartphone. Tehnicienii au instalat aceasta camera digitala in varful telescopului din Chile anul trecut.

"Amplasarea, testarea si optimizarea au fost extrem de dificile, insa acum totul este bine pus la punct", a declarat Joshua Frieman, conducatorul proiectului de la Fermilab, care a implicat 120 de oameni de stiinta din 23 de tari.

Pe 31 august, camera a inceput sa surprinda imagini ale cerului. Fiecare "click" capteaza aproape 100.000 de galaxii indepartate. In urmatorii cinci ani, proiectul numit Dark Energy Survey, va cataloga 300 de milioane de galaxii si va explora mii de stele, in ceea ce Frieman a numit "cel mai mare studiu galactic".

In fiecare noapte, oamenii de stiinta vor inregistra 400 de gigabiti de date, ce vor ajunge la centrul de procesare Urbana-Champaign de la Universitatea Illinois, unde computerele vor realiza o harta gigantica a Universului, care va merge inapoi in timp cu aproximativ 8 miliarde de ani, adica cu mai mult de jumatate din perioada care a trecut de la Big Bang.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa