Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 01 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Descoperire fără precedent pe planeta noastră: un fragment extraterestru ce a distrus toate formele de viaţă la impactul cu Terra

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 11 Octombrie, 2013 | Nr. accesari stire 1250 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Descoperire fără precedent pe planeta noastră: un fragment extraterestru ce a distrus toate formele de viaţă la impactul cu Terra

Cercetătorii sud-africani au identificat în premieră mondială resturile unei comete care a explodat deasupra Egiptului, la intrarea în atmosfera terestră, în urmă cu 28 milioane de ani, a anunţat marţi Universitatea Witwatersrand (Wits) din Johannesburg, informează AFP.

Distrugând orice formă de viaţă în jurul zonei de impact, explozia a încălzit nisipul până la temperatura de 2.000°C, provocând formarea unei cantităţi impresionante de sticlă de siliciu galbenă, dispersată pe o suprafaţă de 6.000 de kilometri pătraţi în Sahara. Piesa centrală dintr-o broşă a faraonului Tutankhamon, reprezentând un scorpion, a fost fasonată din acest tip de sticlă.

Analizând o misterioasă piatră neagră găsită în 1996 de un geolog egiptean în interiorul unei bucăţi de sticlă de siliciu, cercetătorii sud-africani sunt convinşi că au descoperit "primul exemplar cunoscut dintr-un nucleu de cometă, nu doar un tip neobişnuit de meteorit".

"Este vorba de prima dovadă a faptului că o cometă a intrat în atmosfera terestră şi a explodat", se afirmă în comunicatul emis de universitatea sud-africană.

Piatra de 30 de grame are "o compoziţie extraterestră". "Dacă o comparăm cu meteoriţii, care conţin doar 3% carbon, aceasta conţine 65% carbon", a explicat profesorul Jan Krammers de la departamentul de Geologie de la Universitatea din Johannesburg (UJ).

Explozia de atunci a produs şi diamante microscopice. Diamantele sunt constituite din carbon supus unor temperaturi şi presiuni extreme.

"Cometele ne vizitează în continuare cerul, ele sunt bulgări de zăpadă murdară, de gheaţă amestecată cu praf, dar niciodată până acum în istorie materialul provenind de la o cometă nu a fost găsit pe Terra", a spus profesorul David Block, coordonatorul Laboratorului de analiză a prafului cosmic de la Universitatea Wits.

Până la această descoperire, oamenii de ştiinţă au identificat doar praful bogat în carbon în gheaţa din Antarctica şi particule de praf microscopice în atmosfera terestră înaltă.

"NASA şi ESA au cheltuit miliarde de dolari pentru a recolta câteva miligrame de material dintr-o cometă şi să le aducă pe Terra, iar, acum, avem o abordare nouă pentru a studia acest material fără a cheltui miliarde de dolari pentru a merge în spaţiu să le căutăm", a spus profesorul Kramers.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa