Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Descoperirea care poate preveni îmbătrânirea: cercetătorii au identificat ceasul biologic care indică vârsta fiecărui organ

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 22 Octombrie, 2013 | Nr. accesari stire 973 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Descoperirea care poate preveni îmbătrânirea: cercetătorii au identificat ceasul biologic care indică vârsta fiecărui organ

Un mecanism nou descoperit i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă procesul de îmbătrânire şi să descopere modalităţi prin care acesta ar putea fi încetinit.

Un om de ştiinţă din Statele Unite a descoperit un ceas intern care măsoară vârsta biologică a ţesuturilor şi organelor.

Acest ceas indică faptul că, în timp ce multe ţesuturi sănătoase îmbătrânesc în acelaşi timp ca un întreg, unele dintre ele îmbătrânesc mult mai repede sau mai încet. Vârsta organelor afectat de boală variază foarte mult, unele fiind chiar şi zeci de ani „mai bătrâne” decât alte ţesuturi sănătoase din corp.

Oamenii de ştiinţă susţin că înţelegerea mecanismului din spatele acestui cea ne va ajuta să înţelegem procesul de îmbătrânire, putând chiar să ducă la descoperirea unor medicamente şi alte intervenţii capabile să îl încetinească.

Terapiile care contracarează îmbătrânirea naturală sunt de mare interes pentru oamenii de ştiinţă deoarece ele ţintesc un singur factor de risc, cel mai important pentru bolile incurabile care apar odată cu înaintarea în vârstă.

„În cele din urmă va fi foarte interesant să dezvoltăm intervenţii terapeutice prin care să resetăm ceasul şi să ne menţinem tineri”, este de părere Steve Horvath, profesor de genetică şi biostatistică de la Universitatea din california, Los Angeles.

Horvath a analizat ADN-ul din aproximativ 8.000 de  mostre, prelevate de la 51 de ţesuturi şi celule atât sănătoase cât şi canceroase. El a analizat în mod special modul în care metilarea, un proces natural care modifică chimic ADN-ul, variază cu vâsrta. Astfel, Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază consistent odată cu vârsta şi că ea ar putea fi utilizată pe post de ceas biologic. Potrivit omului de ştiinţă, ceasul bătea mai repede până în jurul vârstei de 20 de ani, pentru ca apoi să încetinească şi să aibă o rată mai stabilă.

Acu, după ce au observat această asociere, oamenii de ştiinţă vor să afle dacă schimbările ADN cauzează îmbătrânirea sau dacă ele sunt provocate de îmbătrânire.

Până acum, ceasul a indicat rezultate intrigante. Teste realizate pe ţesut cardiac sănătos au indicat că vâsrta biologică a acestuia (care indică cât de uzat este ţesutul) este cu 9 ani mai tânără decât de aşteptau specialiştii. De asemenea, ţesutul mamar, sănătos, prelevat de la femei pare să îmbătrânească mai repede decât restul corpului, acesta fiind, în medie, cu doi ani mai în vârstă. În cazul femeilor care sufereau de cancer mamar s-a constatat că ţesutul sănătos din jurul tumorii era, în medie, cu 12 ani mai bătrân ca restul ţesuturilor din corp.

Şi ţesutul afectat de boală îmbătrâneşte diferit. Potrivit cercetărilor, se pare că în cazul cancerului, ceasul este dat înainte cu o medie de 36 de ani. În plus, unele mostre de cancer cerebral, prelevate de la copii, aveau o vârstă biologică de mai bine de 80 de ani.

Foarte interesant a fost şi faptul că Horvath a demonstrat că ceasul biologic poate fi resetat la zero atunci când celulele prelevate de la adulţi au fost reprogramate într-o stare similară cu cea de celule stem. Procesul de transformare a celulelor adulte în celule stem (care pot fi utilizate pentru a creşte orice ţesut din corp) a fost laureat cu premiul Nobel în 2012.

„Aceste informaţii s-ar putea dovedi valoroase în promovarea cunoştinţelor noastre referitoare la schimbările biologice care sunt asociate cu procesul de îmbătrânire. Va fi important să determinăm dacă îmbătrânirea accelerată, aşa cum este descrisă aici, este legată de alte boli asociate cu vârsta şi dacă ea este un factor ce cauzează sau o consecinţă a dezvoltării bolilor”, a explicat Veryan Codd de la Universitatea Leicester.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
ACUMA LA TV 21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta