Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Astronomii au descoperit o galaxie formată la aproximativ 700 de milioane de ani după Big Bang

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 24 Octombrie, 2013 | Nr. accesari stire 985 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Astronomii au descoperit o galaxie formată la aproximativ 700 de milioane de ani după Big Bang

Astronomii au descoperit o galaxie formată la aproximativ 700 de milioane de ani după Big Bang, explozia primordială care a adus în existență Universul, această galaxie fiind cea mai veche și implicit cea mai îndepărtată aglomerare de stele cunoscută până în prezent, conform Reuters.

 Lumina provenită de la această galaxie, ce a primit numele de catalog z8_GND_5296, a călătorit 13,1 miliarde de ani până a fost captată în spectrul infraroșu de Telescopul Spațial Hubble și de Observatorul Keck din Hawaii.

"Aflăm multe informații despre o regiune care se află extrem de departe în timp față de noi. Am observat această galaxie așa cum arăta ea acum 13,1 miliarde de ani, adică cu 8 miliarde de ani înainte ca Soarele să se aprindă și, evident, cu mult mai mult înainte să apară viața pe Pământ", a declarat coordonatorul echipei de astronomi care a realizat descoperirea, Steven Finkelstein, profesor asistent la Universitatea Statului Texas din Austin.

În mod surprinzător, dintr-un număr de 43 de galaxii extrem de îndepărtate, doar galaxia z8_GND_5296 a oferit dovada chimică cheie necesară pentru a-i confirma distanța în timp și spațiu la care se află.

Această descoperire îi apropie pe astronomi de identificarea unui posibil răspuns la o întrebare foarte grea: Când au reușit razele de lumină emise de primele stele și galaxii din Univers să străpungă obscuritatea "ceței" dense de hidrogen care a existat în tinerețea Universului.

Oamenii de știință sunt de părere că la un moment dat radiațiile ultraviolete cu nivel energetic foarte ridicat, provenite de la stele masive care au explodat în stare de supernove, au reușit să scindeze atomii de hidrogen din spațiul intergalactic în electroni și protoni. Odată ionizat, hidrogenul devine conductor electric și permite trecerea luminii.

Această "revoluție" a luminii în Univers ar fi putut să fie contemporană cu imaginea pe care o avem a galaxiei z8_GND_5296.

Această galaxie din tinerețea Universului, care este de aproximativ 1 miliard de ori mai masivă decât Soarele, are două caracteristici neobișnuite care ar putea fi factorii determinanți care o fac să fie vizibilă, în timp ce alte potențiale galaxii din acea perioadă nu sunt vizibile. În primul rând, în galaxia z8_GND_5296 se formau noi stele într-un ritm foarte alert — de aproximativ 100 de ori mai rapid decât în Calea Lactee — și este astfel mai strălucitoare decât alte potențiale galaxii. În al doilea rând, această galaxie conține un procentaj surprinzător de mare de elemente mai grele decât hidrogenul și heliu.

Aceste elemente sunt sintetizate în furnalele nucleare din interiorul stelelor, iar abundența lor poate însemna fie că această galaxie conține rămășițele exploziilor a numeroase stele supermasive, fie că s-a format într-o regiune a spațiului în care se aflau rămășițele unei generații anterioare de stele.

"S-ar putea ca această galaxie să fie poziționată într-o regiune cu o densitate mare de hidrogen ionizat, și deci este vizibilă, dar aceasta este o presupunere. Din ceea ce știm până acum, alte galaxii din acea perioadă au în spațiul interstelar din interiorul lor o concentrație mai mare de hidrogen gazos și din această cauză nu le putem vedea", a mai comentat Finkelstein.

Alături de colegii săi, Finkelstein dorește să realizeze un studiu mai larg asupra vechilor galaxii cu ajutorul telescopului Hubble. Oamenii de știință vor trebui să aștepte însă câțiva ani, până în 2018, la lansarea succesorului lui Hubble, Telescopul Spațial James Webb, pentru a afla mai multe despre misterioasa galaxie z8_GND_5296.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
ACUMA LA TV 19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa