Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 05 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Un mister legat de Oraşul Interzis din China, descifrat după 600 de ani

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 06 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1288 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Un mister legat de Oraşul Interzis din China, descifrat după 600 de ani

Orasul Interzis este celebru in intreaga lume, iar istoria sa se intinde de-a lungul a sase secole. De el se leaga insa multe mistere. Cercetatorii de la Universitatile din Beijing, China, si Princeton, Statele Unite, au reusit sa faca lumina in cazul unuia.

Inginerii au descoperit ca blocurile de piatra de peste 100 de tone, folosite pentru constructia complexului, au fost deplasate de oameni, potrivit Salon.

Insa acest fapt de necrezut a fost posibil datorita unei idei ingenioase de a deplasa imensele blocuri. Acestea au fost deplasate pe gheata, astfel ca au alunecat fara prea mare efort.

Transportul s-a efectuat iarna, iar muncitorii au turnat apa inaintea colosilor de piatra cu scopul de a face alunecarea mai usoara.

Inginerii au luat in calcul diferitele metode posibile de transport, iar cea mai simpla cale a fost transportul pe gheata. Echipa de cercetatori a calculat ca temperaturile din timpul iernii, de la Beijing, in acea perioada, au fost suficient de scazute pentru a mentine drumurile inghetate.

Un colos de piatra de 123 de tone, tras de 46 de oameni

In fapt, in 1557 era atat de frig incat doar frecarea nu ar fi putut produce alunecarea, daca nu s-ar fi turnat apa in fata saniilor, ca un mijloc de lubrifiere suplimentara.

Calculele efectuate de ingineri au aratat ca vehiculele cu roti din acea vreme nu ar fi fost capabile sa transporte pietre mai mari de 95 de tone.

Turnarea apei a asigurat practic reusita in acest caz. Fara apa, 338 de oameni ar fi fost necesari pentru a trage un calup de piatra de 123 de tone, greutate dezvaluita de documente. Colosii de roca trebuiau transportati in Orasul Interzis pe o distanta de 69 de kilometri. Folosind metoda cu apa, erau suficienti 46 de oameni pentru a muta uriasa piatra.

Cercetatorii au calculat si coeficientul de frecare cu solul. Ei au gasit ca cel mai mic coeficient, de aproximativ 0,02, se regaseste in cazul alunecarii pietrelor pe apa si gheata.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa