Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 01 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Europa va lansa trei sateliți spațiali pentru studierea câmpului magnetic terestru

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 18 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 804 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Europa va lansa trei sateliți spațiali pentru studierea câmpului magnetic terestru

Trei sateliți europeni vor fi lansați săptămâna viitoare în cadrul misiunii Swarm, cu ajutorul lor urmând să fie analizat câmpul magnetic terestru, fenomen complex și fluctuant ce rămâne puțin cunoscut la 2.000 de ani de la inventarea busolei în China. Cu o greutate de 470 kg fiecare, cei trei sateliți vor fi lansați vineri, 22 noiembrie, cu o rachetă-purtătoare Rockot de la baza Plesețk din Rusia, informează AFP.

În timp ce câmpul gravitațional poate fi pus în evidență cu un simplu măr, 'câmpul magnetic terestru nu se vede și totuși este peste tot în jurul nostru și ne protejează mai ales de vântul solar' și de particulele lui, explică Mioara Mandea, expert CNES, agenția spațială franceză, asociată la proiectul Swarm.

De când a fost localizat cu precizie de James Ross, în 1831, în Marele Nord canadian, polul nord magnetic s-a mișcat în permanență, deplasările sale accelerându-se uneori semnificativ din motive puțin cunoscute. Din secolul al XIX-lea până în 1980, polul nord magnetic se mișca destul de încet (sub 10 km pe an) spre Siberia, însă viteza a crescut ulterior, ajungând la aproape 60 km anual în anii 1990, după care s-a stabilizat.

Polul nord magnetic a parcurs în total, din 1831 până în 2007, aproape 2.000 km spre nord-est. Câmpul magnetic terestru, pe care misiunea Swarm urmează să îl măsoare cu trei sateliți, este extrem de variabil atât în spațiu, cât și în timp. De-a lungul istoriei s-a inversat chiar de câteva ori, în mod neregulat, dar în medie o dată la 200.000 de ani.

În prezent, intensitatea câmpului magnetic terestru scade destul de repede (s-a redus cu circa 6% într-un secol), însă rămâne mult mai mare decât ceea ce se înregistrează înaintea unei inversări, proces ce necesită câteva mii de ani.

Contrar polilor geografici, polii magnetici nord și sud — punctele de pe suprafața terestră în care câmpul magnetic este absolut vertical — nu se situează în puncte diametral opuse de pe glob. Polul magnetic nord se află în prezent la peste 85 grade latitudine (față de polul nord geografic), în timp de polul magnetic sud se află la doar 65 grade latitudine sudică, în dreptul bazei franceze Dumont d'Urville din Antarctica.

Pentru o orientare precisă cu busola — care nu se strică niciodată, ca un GPS sau un instrument radio — este necesară o hartă recentă. Datele strânse de sateliții Swarm vor contribui la actualizarea hărților, utilizate îndeosebi în aviație și navigație, dar și la cele folosite în multe aplicații zilnice, cum ar fi busolele smartphone-urilor. Cartografia este cu atât mai importantă cu cât busola nu arată nordul geografic, ci pe cel magnetic, care se deplasează foarte repede.

Grație datelor ce se vor strânge cel puțin patru ani de la sateliții Swarm, oamenii de știință speră să înțeleagă mai bine evoluția câmpului magnetic și mai ales 'anomalia din Atlanticul de Sud', zonă situată deasupra Braziliei, unde câmpul magnetic este deosebit de slab și continuă să scadă rapid, din motive necunoscute.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa