Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Eveniment astronomic rar pe 3 decembrie: Ison, cometa secolului 21

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 25 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1173 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Eveniment astronomic rar pe 3 decembrie: Ison, cometa secolului 21

În câteva zile, am putea fi martorii unui eveniment astronomic important. Pe 3 decembrie, cometa Ison ar putea apărea la orizontul de est. Pe parcursul întregii luni, milioane de oameni din emisfera nordică vor putea să vadă coada acestei comete, care are o lungime de câteva milioane de kilometri, relatează BBC.

Ison provine din norul Oort, o centură de comete care se află la marginea sistemului solar şi care s-a format în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Cometa Ison este atât de rară pentru că este un “sungrazer”, o cometă care intră în contact cu coroana Soarelui. Acest lucru se va întâmpla pe 28 noiembrie, moment în care temperatura ei va depăşi 2.000 de grade Celsius.

Cometa a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 de doi astronomi ruşi. Impactul cu Soarele ar putea să ducă la distrugerea cometei, dar dacă supravieţuieşte, ea va fi vizibilă pe cer toată luna decembrie.

Specialiştii au stabilit trei scenarii privind soarta cometei Ison în următoarea săptămână.

Primul: ar putea să aibă soarta cometei Lovejoy, care a ocolit Soarele în toamna anului 2011. Aceasta a explodat, după ce gravitaţia Soarelui a atras mai mult o parte a cometei. Dacă Ison are un nucleu mai mic de 2 kilometri, ar putea avea aceeaşi soartă. Astronomii estimează că nucleul Ison este în jurul acestei dimensiuni, astfel că estimările sunt la limită.

Al doilea scenariu: Ison ar putea să se comporte precum cometa Encke, care a orbitat în jurul Soarelui de 70 de ori, până când a fost observată, acum câteva secole. Cometa Ison îşi foloseşte rapid gazele şi gheaţa, astfel că astronomii se tem că va avea aceeaşi soartă ca Encke, stingerea.

Al treilea scenariu este cel la care speră astronomii şi care a fost cel al cometei Ikeya-Seki, în 1965. Când cometa a trecut prin coroana solară, căldura a aprins gazele din nucleul ei, iar după ce a ieşit din Soare, coada cometei s-a dezvoltat enorm, devenind foarte vizibilă. În acest caz, astronomii ar putea face observaţii valoroase cu tehnologia mult mai dezvoltată faţă de anul 1965.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa