Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 18 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Apocalipsa din trecut: Viaţa de pe Pământ, eradicată de o erupţie vulcanică

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 25 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 664 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Apocalipsa din trecut: Viaţa de pe Pământ, eradicată de o erupţie vulcanică

Un nou studiu a descoperit ca ploile acide si subtierea stratului de ozon din urma cu aproximativ 250 de milioane de ani au dus la extinctia a 90% din speciile marine si 70% dintre speciile terestre.

La sfarsitul Permianului, extinctia in masa a fost atat de ampla incat foarte putine specii au supravietuit, disparand chiar si trilobitii care au trait in Cambrian.

Unii cercetatori au sugerat ca acest fenomen a fost declansat de eruptia vulcanica din Siberia, marturie in acest sens fiind cantitatea uriasa de lava bazaltica, cu grosimea de doi kilometri, care se intinde pe o suprafata de aproape doua milioane de kilometri patrati, relateaza Times of India.

Linda Elkins-Tanton, director al Departamentului de magnetism terestru al Institututlui Carnegie, sustine ca efectele atmosferice ale acestei eruptii ar fi fost devastatoare.

Ea a declarat ca "extinctia in masa a inclus pierderea brusca a mai mult de 90 la suta din speciile marine si a mai mult de 70 la suta din speciile terestre, stabilind scena pentru aparitia dinozaurilor".

Folosind tehnici avansate de modelare 3D, o echipa condusa de Benjamin Negre de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a fost in masura sa estimeze impactul gazelor eliberate din lava bazaltica asupra atmosferei Pamantului de la sfarsitul Permianului.

Rezultatele indica faptul ca emisiile de dioxid de carbon (CO2) si dioxid de sulf (SO2) ar fi putut crea ploaie acida si alcalinizarea pamantului, fiind astfel extrem de daunatoare plantelor si organismelor terestre.

Emisiile purtatoare de compusi de halogen, cum ar fi clorura de metil ar putea de asemenea sa provoace subtierea stratului de ozon la nivel mondial.

Echipa a concluzionat ca fluctuatia pH-ului si a radiatiilor ultraviolete, combinate cu o crestere globala a temperaturii de la emisiile de gaze cu efect de sera, ar fi contribuit la disparitia speciilor marine si terestre din Permian.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa