Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 03 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ce sunt enigmaticele „movile din Mima”?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 06 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 713 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ce sunt enigmaticele „movile din Mima”?

Un peisaj extrem de ciudat din SUA, descoperit în 1841 de o expediţie şi denumit „movilele din Mima”, i-a tot nedumerit, de atunci, pe oamenii de ştiinţă, care nu au putut găsi nicio explicaţie convingătoare. Recent, a fost elaborată o nouă ipoteză, mult mai plauzibilă, privitoare la cei care au ridicat aceste ciudate alcătuiri – iar identitatea constructorilor e surprinzătoare.

În vestul statului american Washington se întinde o vastă câmpie – preria Mima – acoperită de cca. 1 milion de movile de pământ, vechi de mii de ani, dar nimeni nu ştie cine a ridicat aceste construcţii.

Exploratorii din secolul al XIX-lea credeau că e vorba despre tumuli funerari ridicaţi de nativii americani, dar în interiorul movilelor nu există schelete sau obiecte care se găsesc în mod obişnuit în morminte.

De-a lungul vremii, au fost sugerate tot felul de alte explicaţii, de la cutremure şi inundaţii la intervenţia extratereştrilor.

Unii oamenii de ştiinţă au afirmat că în ridicarea ciudatelor movile ar fi implicate nişte rozătoare, un fel de popândăi, din familia Geomyidae; solul acestor prerii se îmbibă cu apă în cursul ploilor puternice, iar popândăii ar fi construit aceste movile pentru a se căţăra pe ele în timpul inundaţiilor, ca să nu se înece.

Dar aceste rozătoare au cel mult 30 cm lungime, iar movilele sunt foarte mari faţă de talia lor: au un diametru de cca. 9 metri şi înălţimea de 2,5 m, astfel încât alţi cercetători au respins ideea că micile rozătoare ar fi putut construi asemenea structuri.

Totuşi, un studiu recent, realizat de specialiştii de la San Jose State University, din California, readuce în scenă popândăii din prerie: luând în considerare condiţiile specifice de sol şi climă ale preriei Mima, specialiştii au elaborat un model care arată în ce fel ar fi putut aceste animale să înalţe movilele misterioase.

Modelul computerizat arată că o astfel de movilă mare s-ar putea forma în 500-700 de ani de săpat şi scormonit; când sapă, pentru a-şi construi vizuini şi galerii subterane, aceste animale scot pământul la suprafaţă. Animalele sunt foarte teritoriale, iar fiecare generaţie ar fi putut, la rândul ei, să tot sape şi să adauge pământ movilei de pe teritoriul clanului respectiv, până când, după 5-7 secole, când animalele nu mai reuşesc să sape mai adânc decât au făcut-o deja, movila ar ajunge la dimensiunile impresionante care pot fi măsurate azi.

Cercetătorii spun că, raportănd mărimea construcţiei la mărimea „constructorului”, acestea sunt cele mai mari structuri ridicate de vreun mamifer (cu excepţia omului).

Totuşi, nimeni nu a văzut în timp real cum se formează movilele, ceea ce sugerează că procesele care au dus la formarea lor fie au încetat, fie se desfşoară foarte lent. Însă modelul computerizat arată că este posibil un astfel de mecanism de formare a lor.

Asemenea movile se formează şi în ziua de azi; cercetătorii au testat modelul lor pe unele formaţiuni mai mici, vechi de numai 30 de ani, din California (imaginea de mai jos) şi au găsit o concordanţă satisfăcătoare între modelul pe computer şi realitatea din teren.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa