Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 20 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Un manuscris “imposibil de citit” este pe cale de a fi descifrat

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 09 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 656 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Un manuscris “imposibil de citit” este pe cale de a fi descifrat

Timp de decenii, textul de pe acest sul de pergament, datând din secolul al XV-lea, a fost considerat cu neputinţă de citit vreodată. Acum, graţie tehnologiei moderne, istoricii pot spera în sfârşit să afle ce cuprinde textul misterios.

Mulţi specialişti sunt extrem de curioşi să afle informaţiile conţinute în acest document, aflat în Anglia şi cunoscut sub numele de pergamentul de la Bressingham Manor. Dar s-a crezut mereu că derularea sulului de pergament, deteriorat de umezeală şi foarte fragil, ar duce la distrugerea iremediabilă a manuscrisului. Doar o mică parte poate fi desfăşurată; straturile interioare ale sulului sunt lipite între ele şi nu pot fi dezlipite fără a duce la dezintegrarea obiectului.

Acum, însă, se preconizează utilizarea uneoi noi  tehnologii, numită microtomografie – bazată pe imagistica 3-D în raze X şi utilizată de obicei în stomatologie – care va permite citirea virtuală a textului, fără a fi necesară desfăşurarea pergamentului.

Cu ajutorul aparaturii speciale, experţii au scanat sulul, obţinând cca. 40.000 de imagini care, asamblate, vor dezvălui textul.

Microtomografia utilizează conţinutul de fier şi cupru din cerneală pentru a crea o imagine cu contrast puternic, ce va permite citirea literelor.

Proiectul, denumit Apocalypto Project, este derulat de Norfolk Record Office (NRO), Queen Mary University din Londra şi Cardiff University.

Rezultatele vor fi publicate în următoarele câteva săptămâni. După asamblarea tuturor imaginilor, istoricii cred că textul de pe sulul de pergament va dezvălui informaţii interesante privind viaţa de zi cu zi a locuitorilor din comitatul Norfolk, cu mai mult de o jumătate de mileniu în urmă.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
ACUMA LA TV 16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa