Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 31 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Proiectul menit să salveze una dintre cele mai stranii formaţiuni naturale ale Terrei

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 13 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1077 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Proiectul menit să salveze una dintre cele mai stranii formaţiuni naturale ale Terrei

Un „acord istoric” a fost semnat recent între Autoritatea Palestiniană, Israel şi Iordania, pentru construirea unei conducte destinate reumplerii Mării Moarte, care seacă rapid şi este în pericol de dispariţie.

Conducta, numită Red-Dead Conduit, cu lungimea de 180 km, va transporta anual, de la o uzină de desalinizare a apei, situată pe malul Mării Roşii, în Iordania, 200 de milioane de metri cubi de apă sărată, deversând-i în Marea Moartă.

Nivelul Mării Moarte este în scădere accelerată: s-a redus în ultimii 50 de ani cu 27 de metri, iar specialiştii prevăd că acestă întindere de apă ar putea seca de tot până în 2050, dacă nu se iau măsuri de remediere a situaţiei.

Planul de a construi o conductă care să aprovizioneze Marea Moartă cu apă sărată era în discuţie de mai mulţi ani, dar a fost semnat abia în urmă cu câteva zile, la sediul Băncii Mondiale din Washington, SUA.

Proiectul urmăreşte aprovizionarea cu apă dulce, rezultată din desalinizare, a celor 3 naţiuni (care se luptă adesea cu crize de apă), precum şi refacerea rezervei de apă a Mării Moarte, în speranţa de a salva de la dispariţie această remarcabilă formaţiune naturală, care este totodată o foarte populară destinaţie turistică.

Uzina de desalinizare va fi construită în portul iordanian Aqaba, de la Marea Roşie; apa dulce rezultată va fi împărţită cu naţiunile vecine, iar apa foarte concentrată în săruri, rezultată ca deşeu din procesul tehnologic, va fi transportată, prin conductă, la Marea Moartă.

Marea Moartă este, în realitate, un lac suprasărat (hipersalin); apa şi nămolul de pe fundul lacului, bogate în substanţe minerale, au efecte terapeutice şi sunt utilizate în diferite tratamente medicale şi cosmetice. Lacul, care se întinde pe teritoriul Israelului şi al Iordaniei, este o destinaţie turistică şi balneoclimaterică foarte frecventată.

Sursa de apă care aprovizionează Marea Moartă este râul Iordan, dar, pe măsură ce populaţia regiunii a crescut, apa Iordanului a început să fie folosită tot mai mult în agricultură şi pentru asigurarea apei potabile, iar cantitatea care ajunge în Marea Moartă a scăzut. Ca urmare, Marea Moartă a început să sece cu repeziciune.

Semnatarii proiectului afirmă că înfiinţarea conductei de apă va rezolva problema, dar unele organizaţii de mediu avertizează că acţiunea ar putea avea consecinţe nedorite: e posibil ca algele şi mineralele provenite din apele Mării Roşii să schimbe culoarea apelor Mării Moarte.

Organizaţia Friends of the Earth critică faptul că proiectul a fost prezentat drept o cale de a salva Marea Moartă, când de fapt ar fi vorba despre un program comercial de schimb de apă între naţiuni. După opinia unui reprezentant al organizaţiei, aducerea în Marea Moartă a apei provenite din altă parte ar tulbura echilibrul acestui ecosistem.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
ACUMA LA TV 06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa