Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 20 Octombrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Astronomii au descoperit o stea în interiorul altei stele

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 13 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 556 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Astronomii au descoperit o stea în interiorul altei stele

Universul este imens şi este umplut cu tot felul de lucruri nebuneşti precum găurile negre, materia întunecată, găuri de vierme teoretice şi stele care emit fascicule laser. Tocmai de aceea, într-un număr din 1994, revista „Discover” nota că „astronomii nu sunt uşor de surprins când vine vorba de lucruri legate de astronomie”.

 Aşadar, atunci când a fost descoperită o stea în interiorul altei stele, specialiştilor li s-a părut un fenomen ciudat, însă nu chiar atât de bizar încât să fie de necrezut.

Cunoscută ca obiectul Thorne-Żytkow, ideea ca o stea să găzduiască o alta în interiorul ei a fost propusă de doi fizicieni, Kip Thorne şi Anna Żytkow, în anii `70. Cu toate acestea, nimeni nu a văzut un astfel de fenomen.

Acum, însă, Alexandra Witze a notat în publicaţia Nature că astronomii au găsit cel mai bun candidat de până acum care ar putea fi un obiect Thorne-Żytkow.

Teoreticienii au propus mai multe moduri în care s-ar putea forma un obiect Thorne-Zytkow, însă cel mai probabil scenariu implică o gigantă roşie care a înghiţit o stea neutronică ce orbita.

„Deşi, o stea neutronică are un diametru de doar 16 kilometri, sau cam aşa ceva, forţa sa gravitaţională este atât de puternică încât poate atrage materia de pe tovarăşa ei care deşi este mult mai mare,  este mai difuză. În timpul acestui proces, stelele ar încetini, ca o ambarcaţiune care trage o ancoră după ea. În cele din urmă, steaua neutronică, aflată pe o orbită ce se diminuează continuu, ar intra în straturile exterioare ale vecinei. Astfel, după câteva mii de ani, ea ar intra în centrul stelei vecine, i-ar distruge nucleul, dar ar lăsa restul stelei intacte. Aşadar, un gigant roşu care ar conţine în interior o stea neutronică poartă numele de obiect Thorne-Zytkow”, a scris Witze în Nature.

Pentru moment, oamenii de ştiinţă preferă să nu anunţe numele stelei despre care cred că ar fi un astfel de obiect, până când vor putea să fie siguri de constatările lor. share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
ACUMA LA TV 16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa