Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Reţeaua de filamente care leagă galaxiile din Univers!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 21 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 1341 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Reţeaua de filamente care leagă galaxiile din Univers!

O reţea uriaşă de filamente care leagă galaxiile între ele a fost descoperită de astronomi, datorită efectului de strălucire al unui quasar imens, informează AFP.

Conform modelului standard care explică formarea Universului, galaxiile nu sunt repartizate la întâmplare, ci sunt integrate într-o reţea de materie, o "pânză cosmică" formată din acumulări de galaxii foarte dense şi din alte regiuni aproape vide.

Cu ajutorul unor simulări pe computer ale structurii Universului la scară mare, fizicienii au ajuns la concluzia că aceste acumulări de galaxii sunt legate între ele printr-un fel de "filamente galactice" formate din gaze difuze.

Însă, până de curând, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să vizualizeze aceste filamente, pentru a le reproduce ulterior cu ajutorul imaginilor de sinteză.

Într-un studiu publicat duminică în revista Nature, cercetătorii au relatat că au detectat pentru prima oară unul dintre capetele acestei reţele intergalactice datorită luminii intense degajate de un quasar.

"Acest quasar iluminează gazele difuze - la o scară fără precedent - şi ne oferă prima imagine a gazelor dintre diferite galaxii. Este o vedere de ansamblu formidabilă asupra structurii generale a Universului", a declarat Xavier Prochaska, profesor de astrofizică la Universitatea nord-americană din Santa Cruz.

Energia degajată de acest quasar îndepărtat, denumit UM287, este atât de mare încât face ca hidrogenul din aceste filamente să devină fluorescent, asemenea bliţului puternic al unui aparat de fotografiat care poate lumina un nor alcătuit din vapori, invizibil în alte condiţii.

Datorită acestui "proiector" care luminează spaţiul în profunzime, astronomii au putut detecta o nebuloasă de gaz uriaşă, cu un diametru de aproximativ două milioane de ani-lumină.

"Am studiat alţi quasari în acelaşi mod, fără să fi detectat acest gaz. Lumina quasarului este ca raza unei lanterne şi, în acest caz, am avut şansa ca lanterna să fie îndreptată asupra nebuloasei şi să surprindă strălucirea gazelor de la capătul unui filament galactic", a explicat Sebastiano Cantalupo, coordonatorul studiului.

O parte din acest gaz va fi absorbită de alte galaxii, însă mare parte ca rămâne "difuză" şi nu va forma niciodată o stea, potrivit lui Cantalupo.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
ACUMA LA TV 19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Warning: include(): Failed opening 'sabloane_c/9821dfd6f8b03e82404079d5b589774d48321db4.file.end.tpl.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/r39621bari/public_html/core/sysplugins/smarty_internal_template.php on line 434