Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Misterul călatoriei în timp

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 23 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 1339 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Misterul călatoriei în timp

Calatoria in timp si masina timpului au fost subiecte ale nenumaratelor filme science-fiction, vreme de mai multe decenii.

Insa aceste subiecte nu tin doar de domeniul SF. Calatoria in timp este posibila, sustin multi oameni de stiinta, iar acest domeniu este unul prioritar pentru ei.

In timp ce multi ar putea crede ca o calatorie in timp este ceva absurd, unii dintre cei mai straluciti oameni de stiinta considera ca acest lucru poate deveni posibil intr-o buna zi, potrivit Ancient-Origins.

Albert Einstein a sustinut in ultimii sai ani de viata ca trecutul, prezentul si viitorul pot exista simultan. El a conceput, de altfel, bine cunoscuta teorie a relativitatii.

Asadar, timpul este relativ si asta nu doar pentru ca a afirmat-o Einstein.

Cu toate acestea, in cazul in care o calatorie in timp ar fi cu adevarat posibila, oamenii trebuie sa aiba capacitatea de a se putea deplasa in timp.

Calatoria in timp, in antichitate

Daca cercetam textele antice, gasim o serie de referiri la calatoria in timp. In mitologia hindusa apare povestea regelui Raivata Kakudmi, care a calatorit in timp pentru a se intalni cu creatorul Brahma.

Chiar daca aceasta calatorie nu a durat mult, atunci cand s-a intors pe Pamant, trecusera 108 "yugas" pe planeta noastra (fiecare yuga reprezenta 4 milioane de ani). Explicatia lui Brahma, data lui Kakudmi, a fost ca timpul se scurge diferit in diverse planuri ale existentei.

In mod similar, in Coran se ofera exemplul unui grup de tineri crestini, care in anul 250 d.Hr. a incercat sa scape pe persecutii si s-a retras intr-o pestera din Al-Kahf. Acolo, Dumnezeu i-a pus sa doarma, iar ei s-au trezit peste 309 ani.

O alta poveste vine din legenda japoneza a lui Urashima Taro. Acesta a spus ca a vizitat palatul subacvatic al zeului Dragon Ryujin. El a stat acolo doar trei zile, dar cand s-a intors la suprafata trecusera deja 300 de ani.

In textul budist Pali Canon se spune ca in cerul celor treizeci de Devas (locul zeilor), timpul trece intr-un ritm diferit; astfel, o suta de ani pamantesti echivaleaza cu o singura zi pentru zei.

Cercetarile stiintifice moderne privind calatoria in timp

Probabil cea mai cunoscuta poveste a unei calatorii in timp este cea din timpul experimentului Philadelphia, care a avut loc in anul 1943. Atunci, o nava a devenit invizibila pe radarele inamice.

Cu toare acestea, s-a spus ca experiementul a fost unul gresit, iar nava a disparut complet din Philadelphia si s-a teleportat la Norfolk, la o distanta de 600 de kilometri, intorcandu-se in timp vreme de 10 secunde.

Cand nava a aparut din nou, unii membrii ai echipajului arsesera prin combustie spontana, altii suferisera tulburari mintale sau disparusera complet.

Se pare ca Nikola Tesla, atunci fiind director al companiei Radio pentru inginerie si cercetare, a fost implicat in acest experiment.

Unii fizicieni sustin ca se poate calatori in timp

In 1960 exista un alt caz al unui om de stiinta, Pellegrino Ernetti, care a sustinut ca a pus la punct o masina care permitea vederea trecutului, denumita Chronivisor. Teoria sa afirma ca tot ceea ce se intampla lasa o amprenta de energie care nu poate fi distrusa.

El ar fi dezvoltat aceasta masina care putea detecta, amplifica si transforma aceasta energie intr-o imagine, care arata ce s-a intamplat in trecut.

In anii '80, exista rapoarte care indica realizarea unui alt proiect controversat, denumit Montauk, tot o calatorie in timp.

Fizicianul Ronald Lawrence Mallet de la Universitatea din Connecticut, Statele Unite, lucreaza la conceptul calatoriei in timp bazandu-se pe teoria relativitatii a lui Einstein. El este absolut convins ca o calatorie in timp este posibila. Mallet sustine ca o calatorie a omului in timp va fi posibila in secolul nostru.

De asemenea, fizicianul Brain Cox este de acord ca o calatorie in timp este posibila, dar numai intr-o singura directie.

Cunoscutul fizician Michio Kaku, profesor la City College din New York, afirma ca "desi cei mai multi oameni cred ca este imposibil, nu exista nicio lege a fizicii care impiedica calatoria in timp. Ei bine, fara a descoperi alte sute de solutii pentru ecuatia lui Einstein, calatoria in timp este posibila".

In teorie, calatoria in timp este una posibila, chiar daca este dificil de inteles. Daca oamenii de stiinta vor reusi sa puna la punct acest lucru, trebuie sa speram ca aceasta tehnologie a viitorului nu va ajunge pe maini gresite.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa