Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 28 Ianuarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

ONU ia măsuri împotriva potențialei amenințări reprezentate de asteroizi

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 19 Februarie, 2014 | Nr. accesari stire 687 ori | Comentarii stire 0 comentarii

ONU ia măsuri împotriva potențialei amenințări reprezentate de asteroizi

Cu ocazia împlinirii unui an de la explozia unui meteorit deasupra orașului rus Celiabinsk, din Urali, o echipă de experți ai ONU ia măsuri pentru prevenirea unor astfel de pericole provenite din spațiu, măsuri care includ realizarea unei rețele mondiale de avertizare în cazul apropierii unui asteroid și organizarea unui grup de coordonare a acțiunilor menite să neutralizeze aceste potențiale amenințări cosmice, conform SPACE.com.

Un grup de experți internaționali în obiecte cosmice aflate pe orbite din apropierea Pământului (near-Earth objects — NEO) s-au întâlnit pentru două zile la Viena, (10 — 11 februarie) pentru cea de-a 51-a sesiune a Subcomitetului Științific și Tehnic din cadrul Comitetului pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (COPUOS), aparținând ONU.

Această întrunire s-a produs cu doar câteva zile înainte de aniversarea unui an de la prăbușirea meteoritului din Celiabinsk. La 15 februarie 2013 un asteroid cu diametrul de aproximativ 19 metri a explodat din cauza frecării cu straturile atmosferice, la mică altitudine deasupra orașului Celiabinsk, incident soldat cu peste 1.200 de răniți. Majoritatea răniților au avut de suferit din cauza geamurilor sparte de suflul exploziei. Acest incident a readus în discuție pericolul reprezentat de impactul cu asteroizi pentru viața pe Pământ.

Planurile de acțiune discutate de experți au prins contur în ultima decadă în cadrul UN Action Team on Near Earth Objects, cunoscută și drept Action Team 14. AT-14 a fost înființată în 2001 și a pus cap la cap un set de recomandări pentru un răspuns internațional colectiv în fața potențialei amenințări a unui asteroid.

Un prim pas este reprezentat de înființarea unei Rețele Internaționale de Alertă în cazul impactului cu un Asteroid (IAWN — International Asteroid Warning Network) — rețea care urmează să adune informații despre obiectele potențial periculoase aflate pe orbite apropiate Pământului.

În cazul în care un astfel de asteroid este descoperit, Comitetul ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic se poate implica în organizarea unei misiuni pentru devierea traiectoriei respectivului asteroid.

Un alt organism înființat în acest scop este Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG) — un grup format din experți care urmează să coordoneze răspunsul internațional în fața unei astfel de potențiale amenințări, prin schimbul de informații, prin dezvoltarea de opțiuni de colaborare la nivel internațional și prin planificarea și dirijarea măsurilor de răspuns în fața unei astfel de amenințări.

Experții din cadrul grupului SMPAG se vor întâlni din nou, în luna iunie, la Viena, pentru a schimba informații cu privire la noi strategii de protecție în fața pericolului reprezentat de ciocnirile cu asteroizi. Din acest punct de vedere, în ceea ce privește viitorul planetei, lucrurile sunt simple. Nu se pune problema dacă un asteroid de dimensiuni mari va ajunge vreodată pe o traiectorie incidentă cu planeta noastră, ci când se va produce acest lucru și ce putem face pentru a evita o eventuală catastrofă planetară.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa